Monica Macovei: Dorneanu și Toader să-și dea demisia din toate funcțiile publice după „cazul Kovesi”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.05.2020 - 19:19

Monica Macovei este de părere că președintele CCR, Valer Dorneanu, și fostul ministru al Justiției, Tudorel ar trebui „să își dea urgent demisiile din toate funcțiile publice” în urma deciziei CEDO cu privire la demiterea din funcția de șef DNA a Laurei Codruța Kovesi.

SHARE

Macovei, fost ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu, europarlamentar, consideră că „nu există greșeli fără vinovați! Decizia CCR 358/2018 trebuie revizuită acum!”

„CEDO, 5 mai 2020, cazul Kovesi v. Romania: câștigă Kovesi și independența procurorilor, pierd Curtea Constituțională și fostul ministru al Justiției Tudorel Toader”, a scris pe pagina sa de Facebook Monica Macovei.

„CCR neagă și se ia la trîntă cu CEDO care nu ar fi „efectuat un control cu privire la raționamentul juridic și soluția pronunțată de Curtea Constituțională” și „nici nu avea competența să o facă”, deși hotarârea CEDO zice altfel. Răspunsul CCR s-a luat cu majoritate de voturi, deci mai sunt speranțe”, remarcă europarlamentarul.

Cât despre Tudorel Toader, „cel care a cerut revocarea procurorului șef DNA pentru că a criticat public amputarea legilor penale în favoarea infractorilor politici”, Macovei notează că „ne minte în față zicând că el doar a propus mizeria care a încălcat Convenția și că decizia a luat-o Președintele”, uitând că CCR a decis că cererea de revocare a dnei Kovesi făcută de ministru este „obligatorie pentru Președinte”.

„Cu toții ascund cel mai grav lucru: prin decizia 358/2018, CCR a decis că toate propunerile de revocare ale procurorilor cu funcții de conducere & management, făcute de ministrul Justiției sunt obligatorii pentru Președinte care nu mai poate refuza motivat, ca până la decizia asta”, precizează Monica Macovei.

„Ministrul Justiției a preluat în mod absolut conducerea procurorilor, contrar jurisprudenței CEDO și dreptului internațional. Decizia CCR 358/2018 trebuie revizuită acum, inclusiv în cele 2 puncte majore care au încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Deciziile constituționale și judiciare sunt un corp viu care evoluează și se schimbă, argumentat. CEDO și-a schimbat și ea practica judiciară de-a lungul anilor.”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.