Sindicaliştii susţin că există şi un dosar penal în urma acestor fapte. În plus, sindicatul îl acuză pe ministru că ar fi provocat un accident cu un autovehicul al ministerului şi că ar fi dispus plata a peste 40.000 de lei din fondurile instituţiei pentru reparaţii.
Eduard Novak respinge acuzaţiile sindicaliştilor, catalogându-le drept „lovituri sub centură” la adresa unei persoane cu dizabilităţi. În ceea ce priveşte plata pentru repararea unui autovehicul al ministerului, Novak a declarat pentru News.ro: „Cine ar fi trebuit să plătească? Aparţine de minister, trebuie plătită de către minister”.
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret anunţă că a sesizat Corpul de Control al Primului ministru şi Curtea de Conturi, solicitând verificări privind desfăşurarea activităţii Ministerului Sportului.
Sindicaliştii susţin, în sesizările făcute publice şi într-un comunicat dat publicităţii luni, că în data de 13.06.2021 a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un autoturism BMW X5, proprietatea Ministerului Sportului, condus de către ministrul Novak Carol-Eduard, iar ministerul a plătit în mod nejustificat servicii de întreţinere şi reparaţii ale autoturismului, din fonduri publice, în cuantum de 40.992,57 lei.
„Să constataţi că persoanele responsabile pentru producerea accidentului sunt Ministrul Sportului Novak Carol-Eduard şi şoferul ministerului, numitul (...), deoarece, pe de-o parte, ministrul Novak Carol-Eduard nu deţine un permis de conducere valabil pentru persoane cu handicap grav, iar autoturismul marca BMW X5 nu era adaptat în scopul conducerii de către persoanele cu handicap şi, pe de altă parte, şoferul ministerului a încredinţat autovehiculul unei persoane care nu avea dreptul de a-l conduce; Să puneţi în vedere conducerii Ministerului Sportului să procedeze la repararea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin achitarea din fonduri publice a reparaţiilor autoturismului avariat prin recuperarea tuturor sumelor înaintate de către minister de la persoanele responsabile de producerea accidentului”, sunt unele dintre solicitările formulate de sindicat în sesizările transmise Corpului de Control al premierului şi Curţii de Conturi.
Într-un comunicat dat publicităţii luni, Sindicatul Naţional Sport şi Tineret susţine că „Novak comite o infracţiune de fiecare dată când se urcă la volan” şi că „Ministrul Sportului conduce ilegal maşina ministerului. Autoturismul instituţiei nu este modificat şi omologat conform Ordinul MTCT nr.2132/2005 – ANEXA Nr. 9: LISTA cu modificările speciale aduse autovehiculelor în scopul conducerii de către persoanele cu handicap”.
În plus, sindicaliştii mai transmit că „în urma sesizării organelor de urmărire penală a faptelor săvârşite în data de 13.06.2021 de Novak Carol-Eduard, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis dosarul penal nr.2984/P/2022. În prezentul dosar penal se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal, de încredinţare a unui vehicul unei persoane fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 3 din Codul penal şi de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art.297 alin. 1 din Codul penal”.
Ministrul Eduard Novak respinge acuzaţiile într-o declaraţie pentru News.ro.
„Eu am aviz să conduc orice maşină, deci nu am nevoie de o maşină specială, maşină transformată sau permis special care nu există. Aşa conduc de 23 de ani, iar maşina pe care am condus-o, a ministerului, anul trecut, a fost una întâmplătoare, deoarece şoferul din maşină s-a simţit rău şi am preluat maşina. Eu nu am condus ilegal, am permisul de conducere valid şi atacul acesta asupra unei persoane cu dizabilitate este unul sub centură şi josnic. Dar vom proceda şi noi şi vom face toate demersurile ca persoanele care atacă în acest fel să răspundă în faţa legii”, a declarat ministrul Sportului pentru News.ro.
Întrebat dacă are cunoştinţă de existenţa vreunui dosar penal care să îl vizeze pe el, sau faptele sale, deschis la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Eduard Novak a răspuns că nu are.
„Eu nu am fost chemat niciodată de către Parchet la vreo audiere. Cu siguranţă, autorităţile competente să verifice toate informaţiile, au toată baza de date şi cine a elaborat carnetul meu, în aceşti 23 de ani şi să decidă în cauză. Eu, până acum, nu am nicio informaţie despre acest dosar”, mai spune Novak.
Citește și: Putin, pe urmele lui Ceaușescu, în „războiul tuturor”: După Anul Nou va declara Legea marțială
Acesta respinge acuzaţiile conform cărora ar fi folosit, în interes personal autovehiculul ministerului.
„Nu a fost niciun interes personal. A fost deplasare către Bucureşti pentru a-mi desfăşura activitatea de ministru”, explică Eduard Novak.
În ceea ce priveşte afirmaţiile sindicaliştilor care susţin că ministerul Sportului a plătit peste 40.000 de lei din fonduri proprii pentru plata daunelor produse în urma unui accident produs în timp ce Eduard Novak se afla la volanul maşinii ministerului, ministrul a răspuns că autovehiculul nu avea CASCO.
„Cine ar fi trebuit să plătească? Aparţine de Minister, trebuie plătită de către Minister. Se întâmplă un accident de acest gen cu toată lumea, deci nu văd de ce trebuia să fie plătit de către ministru sau de către cine a făcut un astfel de accident”, susţine ministrul.
Citește și: Cupa Mondială în Qatar, un focar de spionaj. Rusia și Iranul, cele mai active. Se iau date personale
Eduard Novak cataloghează drept „o aberaţie” afirmaţia conform căreia societatea de asigurări a refuzat plata daunelor provocate autovehiculului ministerului pe motiv că autovehiculul nu ar fi fost „condus legal”.
„În acel moment această maşină nici nu a avut CASCO”, a adăugat ministrul, în acest context.