Ministrul pentru proiecte europene: Are un doctorat ținut „la sertar”. A devenit preot la 40 de ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.05.2022 - 17:53
Propunerea pentru „fonduri europene”: Are un doctorat ținut „la sertar”. La 40 ani a devenit preot / gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, preşedintelui Iohannis propunerile pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării.

SHARE

Pentru primul portofoliu este propus Marcel Boloş şi pentru cel de-al doilea Sebastian Burduja.

Într-o discuție cu Newsweek România, Marcel Boloș a explicat motivul pentru care a înlăturat, din ultimul său CV, un doctorat făcut la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.

Citește și: VIDEO Coridor spre Transnistria. Nave rusești au ajuns la gurile Dunării. Au fost distruse cu drona

În ultimul său CV, depus pe site-ul Guvernului, în calitate de consilier al premierului, Boloș menționează că are o singură diplomă de doctor.

-        Diplomă de Doctor în specializarea contabilitate. Titlul tezei de doctorat: “Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare”, la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice.

În CV-ul depus pe când era ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, menționează două doctorate făcute. În afara celui de la Universitatea de Vest Timişoara, Boloș scrie:

-        „1999 – 2007: Diplomă de doctor în specializarea management Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca – Facultatea de Științe Economice. Titlul tezei de doctorat: „Studiul raporturilor manageriale între agenții economici și instituțiile financiare cu aplicații în profil teritorial”.

De ce ține ministrul Cercetării un doctorat la „secret”. De ce a devenit preot la 40 ani

Marcel Boloș spune, pentru Newsweek România, că nu a mai trecut al doilea doctorat, în CV-ul de pe site-ul Guvernului, pentru că „ar fi ciudat ca în domeniul economic să ai două doctorate. Din 1988, am deținut funcții de conducere în domeniul managementului. Am socotit că e un domeniu pe care trebuie să îl aprofundez. De aceea, am făcut acest doctorat la Universitatea din Cluj. Doar pentru a-mi fi de folos în pozițiile de manager pe care le-am avut. E o muncă de cercetare și o teză foarte bine făcută”.

Boloș spune că a făcut studiile doctorale la fără frecvență.

Marcel Boloș ne-a precizat că, înainte de Revoluție, nu a fost primit la Institutul teologic. Boloș a devenit preot misionar după un sfert de veac, la vârsta de 40 de ani.

 „Eu am crescut în curtea bisericii. Am avut această educație creștină de care nu mi-e rușine. După liceu, în 1986, am încercat să intru la seminarul Teologic din Cluj Napoca. Pe vremea aceea se făceau dosare pentru a fi admis.

Protopopul de Huedin mi-a făcut dosar negativ. Părinții mei erau înscriși în partid, oameni simpli, lucrau la CAP. Pe motiv că eram o amenințare la adresa bisericii mi s-a dat aviz negativ. Și, astfel, nu am mai intrat în examen la teologie.

A urmat o perioadă în care am suferit pentru că nu concepeam să nu fiu preot. Studiile le-am reluat la 40 de ani și am devenit preot misionar. Am terminat facultatea de teologie de la Universitatea din Oradea. În perioada studenției, am fost hirotonit preot”, ne-a precizat Boloș.

Citește mai mult: EXCLUSIV De ce ține ministrul Cercetării un doctorat la „secret”. Cum a devenit preot la 40 ani

Cine este Marcel Boloș

Marcel Ioan Boloş s-a născut la 1 aprilie 1968.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1993-1997), Facultatea de Electrotehnică şi Informatică (1992-1997), studii de master în Managementul Instituţiilor Financiar-Bancare (1997-1999) şi studii doctorale cu teza: "Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare" la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, Timişoara (2000-2005).

Şi-a început activitatea didactică în 1999, ca asistent universitar în domeniul "Finanţele întreprinderii" la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1999-2001). A parcurs treptele de lector universitar doctor (2001-2008), conferenţiar universitar doctor (2008-2015), apoi profesor universitar doctor (de la 1 octombrie 2015) la catedra de Finanţe Contabilitate din cadrul centrului universitar amintit.

În iunie 2017, a obţinut certificatul de Abilitare în domeniul Finanţe, cu teza "Utilizarea Inteligenţei Computaţionale în Domeniul Fondurilor Structurale şi a Finanţelor", Academia de Studii Economice Bucureşti, afiliere: Şcoala doctorală de Finanţe, Universitatea Oradea, conform sursei citate.

Cariera sa profesională include poziţiile de: inspector - Serviciul de Relaţii cu Publicul, Primăria Municipiului Oradea (1993-1997), şef birou la Primăria Municipiului Oradea (1997-1998), contabil-şef - Direcţia Imobiliară din cadrul Primăriei Municipiului Oradea (1998-2000), director economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar - Consiliul Local Oradea (2005-2008), director executiv - Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Primăria Municipiului Oradea (2008-2012), secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2012-2013), director general, coordonatorul Autorităţii de Management POST şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii din Ministerul Transporturilor (2013-noiembrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor (noiembrie 2015-ianuarie 2017), director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (din ianuarie 2017), potrivit sursei citate. A fost ministru al Fondurilor Europene (4 nov. 2019-23 dec. 2020) în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.