Pentru primul portofoliu este propus Marcel Boloş şi pentru cel de-al doilea Sebastian Burduja.
Într-o discuție cu Newsweek România, Marcel Boloș a explicat motivul pentru care a înlăturat, din ultimul său CV, un doctorat făcut la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.
Citește și: VIDEO Coridor spre Transnistria. Nave rusești au ajuns la gurile Dunării. Au fost distruse cu drona
În ultimul său CV, depus pe site-ul Guvernului, în calitate de consilier al premierului, Boloș menționează că are o singură diplomă de doctor.
- Diplomă de Doctor în specializarea contabilitate. Titlul tezei de doctorat: “Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare”, la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice.
În CV-ul depus pe când era ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, menționează două doctorate făcute. În afara celui de la Universitatea de Vest Timişoara, Boloș scrie:
- „1999 – 2007: Diplomă de doctor în specializarea management Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca – Facultatea de Științe Economice. Titlul tezei de doctorat: „Studiul raporturilor manageriale între agenții economici și instituțiile financiare cu aplicații în profil teritorial”.
De ce ține ministrul Cercetării un doctorat la „secret”. De ce a devenit preot la 40 ani
Marcel Boloș spune, pentru Newsweek România, că nu a mai trecut al doilea doctorat, în CV-ul de pe site-ul Guvernului, pentru că „ar fi ciudat ca în domeniul economic să ai două doctorate. Din 1988, am deținut funcții de conducere în domeniul managementului. Am socotit că e un domeniu pe care trebuie să îl aprofundez. De aceea, am făcut acest doctorat la Universitatea din Cluj. Doar pentru a-mi fi de folos în pozițiile de manager pe care le-am avut. E o muncă de cercetare și o teză foarte bine făcută”.
Boloș spune că a făcut studiile doctorale la fără frecvență.
Marcel Boloș ne-a precizat că, înainte de Revoluție, nu a fost primit la Institutul teologic. Boloș a devenit preot misionar după un sfert de veac, la vârsta de 40 de ani.
„Eu am crescut în curtea bisericii. Am avut această educație creștină de care nu mi-e rușine. După liceu, în 1986, am încercat să intru la seminarul Teologic din Cluj Napoca. Pe vremea aceea se făceau dosare pentru a fi admis.
Protopopul de Huedin mi-a făcut dosar negativ. Părinții mei erau înscriși în partid, oameni simpli, lucrau la CAP. Pe motiv că eram o amenințare la adresa bisericii mi s-a dat aviz negativ. Și, astfel, nu am mai intrat în examen la teologie.
A urmat o perioadă în care am suferit pentru că nu concepeam să nu fiu preot. Studiile le-am reluat la 40 de ani și am devenit preot misionar. Am terminat facultatea de teologie de la Universitatea din Oradea. În perioada studenției, am fost hirotonit preot”, ne-a precizat Boloș.
Citește mai mult: EXCLUSIV De ce ține ministrul Cercetării un doctorat la „secret”. Cum a devenit preot la 40 ani
Cine este Marcel Boloș
Marcel Ioan Boloş s-a născut la 1 aprilie 1968.
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1993-1997), Facultatea de Electrotehnică şi Informatică (1992-1997), studii de master în Managementul Instituţiilor Financiar-Bancare (1997-1999) şi studii doctorale cu teza: "Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare" la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, Timişoara (2000-2005).
Şi-a început activitatea didactică în 1999, ca asistent universitar în domeniul "Finanţele întreprinderii" la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1999-2001). A parcurs treptele de lector universitar doctor (2001-2008), conferenţiar universitar doctor (2008-2015), apoi profesor universitar doctor (de la 1 octombrie 2015) la catedra de Finanţe Contabilitate din cadrul centrului universitar amintit.
În iunie 2017, a obţinut certificatul de Abilitare în domeniul Finanţe, cu teza "Utilizarea Inteligenţei Computaţionale în Domeniul Fondurilor Structurale şi a Finanţelor", Academia de Studii Economice Bucureşti, afiliere: Şcoala doctorală de Finanţe, Universitatea Oradea, conform sursei citate.
Cariera sa profesională include poziţiile de: inspector - Serviciul de Relaţii cu Publicul, Primăria Municipiului Oradea (1993-1997), şef birou la Primăria Municipiului Oradea (1997-1998), contabil-şef - Direcţia Imobiliară din cadrul Primăriei Municipiului Oradea (1998-2000), director economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar - Consiliul Local Oradea (2005-2008), director executiv - Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Primăria Municipiului Oradea (2008-2012), secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2012-2013), director general, coordonatorul Autorităţii de Management POST şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii din Ministerul Transporturilor (2013-noiembrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor (noiembrie 2015-ianuarie 2017), director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (din ianuarie 2017), potrivit sursei citate. A fost ministru al Fondurilor Europene (4 nov. 2019-23 dec. 2020) în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban.