„România a luat o decizie total eronată în 2016 când a decis să nu mai intervină deloc în populaţia de urşi", a susținut ministrul Mediului, într-un interviu pentru Agerpres, spunând și că non-intervenţia va genera probleme uriaşe, în condiţiile în care aproape jumătate din populaţia de urs a părăsit habitatul natural, aceste animale fiind tot mai des întâlnite în localităţi şi în curţile oamenilor.
Întrebat despre măsurile pe care le are în vedere, Barna Tanczos a susținut că „avem în plan intervenţie şi extragere. Exportul este imposibil. Avem refuzuri de la 17 state membre care ne-au transmis în scris că nu vor nici un exemplar. Această atitudine este, câteodată, ciudată a statelor membre care spun „Aveţi voi grijă de aproape toată populaţia de urşi din Europa" - pentru că doar România a rămas cu o populaţie semnificativă de urs brun - „aveţi voi grijă de urşi, nu vă atingeţi de populaţie, dar noi nu vrem nici un exemplar".
Este o abordare incorectă din partea colegilor noştri miniştri şi ai responsabililor din statele membre, dar asta este situaţia. Una peste alta, în toate ţările unde există populaţie de urşi există şi intervenţie aprobată printr-o derogare care este permisă de Directivă, iar România trebuie să intervină preventiv şi post-factum inclusiv, pentru că acolo unde produce o nenorocire, un atac, acolo clar trebuie intervenit. Nu putem să aşteptăm ca acest fenomen de urs pe pârtie, urs pe stradă, urs în oraşe să se generalizeze", a susținut ministrul.
Citește și: Expert WWF: Avem o populație de urs semidomesticită. Numărul conflictelor cu urșii va crește