Ministrul Ghinea, grijuliu cu bugetarii din subordine: cu cât vrea să le majoreze salariile

DE Mircea Marian | Actualizat: 25.01.2021 - 18:58
Foto: Inquam

În timp ce guvernul Cîțu se angajează să înghețe salariile bugetarilor, ministrul Cristian Ghinea vrea să le acorde subordonaților sporuri uriașe.

SHARE

Ministerul condus de Cristian Ghinea, al Investițiilor și Proiectelor Europene, a elaborat o ordonanță de urgență prin care va majora salariile a 40 de funcționari - 30 de la acest minister și 10 de la Secretariatul General al Guvernului - întrucât aceștia vor gestiona banii europeni care vin prin programul de reziliență.

Potrivit datelor din nota de fundamentare a ordonanței, funcționarii subordonați lui Ghinea vor primi în plus peste 5.000 de lei pe lună, în timp ce angajații SGG vor beneficia de 3.788 lei/ lună.

“Pentru personalul Direcţiei generale management mecanism de redresare şi rezilienţă din cadrul MIPE s-a luat în calcul un numar de 30 de persoane (1 director general, doi șefi serviciu și 27 de consilieri), rezultând un impact bugear de 160,672 mii lei pe lună.

Pentru perioada 2021-2025, rezultă un impact bugetar anual de 1928,064 mii lei (160,672 mii lei x 12 luni x 30 persoane).

Pentru personalul Secretariatului General al Guvernului s-au luat în calcul un număr de 10 salariati cu un salariu brut lunar de 10823 lei, rezultând un impact de 3873 lei format din 3788 lei/persoană aferent majorării cu 35% și contribuția CAM 2,25% în sumă de 85 lei.Pentru perioada 2021-2025, rezulta un impact bugetar anual de 464,76 mii lei (3,873x12 luni x 10 persoane)“, se arată în nota de fundamentare. 

În această notă se arată că măsura este necesară și urgentă întrucât “neadoptarea prezentului act normativ ar conduce, pe termen scurt și mediu, la o fluctuație semnificativă a resursei umane specializată care este desemnată să pregătească și să gestioneze Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale și Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, prin migrarea personalului în cadrul autorităţilor de management care gestionează asistența financiară acordată României și care beneficiază de acest stimulent financiar, cu impact semnificativ asupra absorbției fondurilor nerambursabile alocate României prin aceste fonduri“. 

Din decembrie 2020, premierul Cîțu a explicat de mai multe ori de ce este nevoie de înghețarea salariilor din sectorul bugetar.

Am avut o creștere a salariilor medie, în sectorul public, în 2020 cu 8%, când, în restul Europei media a fost de 3%. Anul acesta, în continuare, trebuie să ne asigurăm că vom face investiții și să alocăm resurse către investiții pentru a genera creștere economică. Numai cu creștere economică. Și acesta este semnalul pentru toți angajații din sectorul public: doar dacă avem creștere economică sustenabilă putem să susținem nivelul actual de salarizare“, spunea Cîțu, la 20 ianuarie. 

În ianuarie, Ghinea prezenta situația angajaților din ministerul său: “Este un minister unde oamenii câştigă mai mult ca să facă performanţă, dar efectul pervers este şi că şi au atras într-adevăr oamenii cu pile pentru că se câştiga mai mult. Şi atunci, rezervaţia de performanţă care trebuia să fie MFE-ul atunci când a fost creat nu mai este chiar rezervaţie, vă spun sincer. Dar nu vreau colegii mei, care se uită la mine, să creadă că îi beştelesc aşa… pentru că nu aşa se face performanţă.

Ministerul: Reforma începe cu sporurile

Ministerul lui Ghinea a trimis un drept la replică pe care îl postăm integral.

“Drept la replică   

Date fiind informațiile prezentate într-un mod tendențios în articolul “Ministrul Ghinea, grijuliu cu bugetarii din subordine: cu cât vrea să le majoreze salariile”, articol publicat pe site-ul www.newsweek.ro, vă solicităm publicarea următorului drept la replica, pentru o corectă informare a cititorilor dumneavoastră. Cei 30 de angajați la care se face referire în articol reprezintă Direcția Generală Management Mecanism de Redresare și Reziliență, înființată prin OUG 155/2020.

Acești angajați sunt lipsiți în acest moment de dreptul conferit prin lege (Legea 153/2017) la un spor care se acordă tuturor funcționarilor care lucrează cu fonduri europene. În consecință nu este vorba despre o mărire de salariu, ci despre un drept pe care îl au toate persoanele care gestionează fonduri comunitare și anume spor la salariu, asigurat din banii de asistență tehnică, fiind în fond o corectare a unei scăpări la legiferarea anterioară.

Ministrul Cristian Ghinea își menține părerea că este nevoie de o analiză serioasă a modului în care se cheltuie acești bani din asistență tehnică. Dar în acest moment ar fi nepotrivit ca reforma să înceapă cu lipsirea de spor a celor de la care există cele mai mari așteptări în momentul de față: angajații care se vor ocupa cu administrarea planului de reforme din PNRR.  

Cu stimă, DGITDS“

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te