Ministrul Energiei, Virgil Popescu, acuză Rusia că folosește energia ca pe o armă de șantaj

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.04.2022 - 12:21
Ministrul Energiei acuză Rusia că folosește energia ca pe o armă de șantaj/FOTO: Facebook/VirgilPopescu

România susţine dezvoltarea Coridorului Sudic de Gaze şi parteneriatul cu Turcia în vederea diversificării rutelor de aprovizionare pentru că resursele energetice nu trebuie să fie folosite ca arme de şantaj, consideră ministrul Energiei, Virgil Popescu.

SHARE

"Împreună cu viceprim - ministrul Sorin Grindeanu am avut astăzi (joi, n.r.) o întâlnire de lucru cu preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan. Am pus accent pe întărirea cooperării în domeniul energiei, în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Turcia. În actualul context geopolitic şi de securitate parteneriatul este prioritar, iar resursele energetice nu trebuie să fie folosite ca arme de şantaj. I-am transmis că România susţine dezvoltarea Coridorului Sudic de Gaze şi încurajăm parteneriatul dintre cele doua state în vederea diversificării rutelor de aprovizionare", a scris pe Facebook ministrul Energiei.

"Concret, s-a convenit intensificarea relaţiilor bilaterale, inclusiv crearea unui grup de lucru comun pe a cărui agendă vor figura proiecte energetice regionale de interes comun cu potenţial de diversificare a surselor şi rutelor de alimentare cu energie, cooperare în cadrul Coridorului de Gaze Sud (SGC), sectorul LNG, cooperare în domeniul energiei nucleare, precum şi schimb de expertiză şi tehnologii,  a detaliat ministrul român.

Citește și: Carta Universității Politehnica impune ca rectorul Costoiu să plece după condamnarea la pușcărie

Un raport realizat în urmă cu o săptămână de Fundația Adenauer din Germania și citat de publicația turcă “Hurriyet Daily” subliniază că, în contextul războiului din Ucraina, Turcia devine hub energetic strategic pentru Europa. Raportul subliniază poziția cheie a Turciei în aducerea gazului natural din bazinul caspic și cel estic-mediteraneean, din Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

Citește și: „Statele neprietenoase” resping șantajul Rusiei „ruble contra gaz”. Putin poate să și le țină  

Fluxurile de gaz azer care ajung în țările europene pot fi crescute prin TANAP pentru a mai ușura situația aprovizionării pe continent, după cum punctat acum o lună și omologul turc al lui Virgil Popescu, Fatih Dönmez. Mai exact, capacitatea anuală a TANAP, la acest moment de 16 miliarde de mc, se va dubla curând la 31 de miliarde de mc, a anunțat Dönmez după întâlnirea interministerială de la Baku, din 4 februarie, cu țările de pe Coridorul Sudic de Gaze (SCG). Amintim că SGC include câmpul gazeifer de la Shah Deniz 2, extinderea conductelor Caucazului de Sud, TANAP și TAP. Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Grecia, Albania și Italia sunt țările implicate la acest moment în proiectul care se întinde pe o lungime de 3.500 de km și cu un cost estimat la 45 de miliarde de dolari.

Întâlnirea de lucru cu președintele Erdogan este o continuare a discuțiilor pe care ministrul Popescu le-a avut și pe 4 februarie, la Baku, cu partea turcă, unde a propus includerea Românei în planul de extindere a Coridorului Sudic de Gaze dintre Balcani şi Europa Centrală", se arată într-un comunicat de presă.

Virgil Popescu a participat, la Istanbul, la cea de a 27-a Reuniune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare Economică România-Turcia, alături de viceprim - ministrul Sorin Grindeanu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te