UPDATE Mai multe instanțe și-au suspendat activitatea, nemulțumite de eliminarea pensiilor speciale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.12.2019 - 18:34
Curtea de Apel București protestează când e vorba de pensii speciale, nu și când a fost vorba despre măcelărirea legilor justiției.

Mai multe instanțe din țară și-au suspendat luni activitatea, cu excepția cauzelor urgente, fiind nemulțumite de intenția de eliminare a pensiilor speciale ale magistraților și de plafonare sporului pentru condiții vătămătoare de muncă, potrivit G4Media.ro.

SHARE

UPDATE: Și magistrații Curții de Apel Cluj au decis, luni, să suspende activitatea instanței, anunțând că susțin hotărârea Curții de Apel București privind forma de protest și argumentele invocate, relatează Mediafax.

De asemenea, la Curtea de Apel Ploiești va avea activitatea suspendată până în 13 ianuarie, excepție făcând cauzele urgente. 

Potrivit reprezentaților Curții de Apel Ploiești, decizia a fost luată „având în vedere inițiativa puterii executive, de modificare a unor prevederi legale privind pensiile de serviciu și salarizarea judecătorilor în mod intempestiv, fără o dezbatere publică adecvată şi fără consultarea într-o manieră efectivă a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţie şi a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti şi al principiului constituţional al separării puterilor statului”, potrivit Mediafax. 

De asemenea, reprezentații Curții de Apel Ploiești spun că modificarea drepturilor salariale ale personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor va afecta activitatea instanţelor şi independenţa puterii judecătoreşti, iar „magistraţii Curţii îşi declară solidaritatea cu demersurile iniţiate de aceștia pentru respectarea statutului profesional”.

-----

Una dintre instanțele care și-au suspendat luni activitatea este Curtea de Apel București, aceeași instanță care s-a delimitat de protestul celor 300 de magistrați privind modificările PSD-ALDE aduse legilor justiției, din septembrie 2018. Atunci, CAB susținea că nu și-a dat acordul pentru desfășurarea protestului pe treptele Palatului de Justiție din Capitală. 

Acum, CAB susține că „anunţatele intenţii ale Guvernului României de a diminua sporul pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, prin modificarea OUG nr. 114/2018, precum şi de a elimina pensiile de serviciu ale magistraţilor reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti, calificată ca atare şi de către Curtea Constituţională a României în jurisprudenţa sa constantă. Statutul constituţional al magistraţilor, care cuprinde o multitudine de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestei profesii impun acordarea unor drepturi băneşti adecvate ca o compensaţie a privaţiunilor şi ca o garanţie a independenţei puterii judecătoreşti”. 

Potrivit magistraţilor, poziţii publice asumate „cu uşurinţă” în mediul politic, precum aceea „dacă nu ne convine putem părăsi sistemul”, sunt de natură a leza demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat şi de a rupe echilibrul care trebuie să existe între cele trei puteri.

CAB a suspendat toate activităţile cu publicul, respectiv cele din registraturi şi arhive, dar și procesele în sălile de judecată, cu excepţia dosarelor penale urgente.

Și Tribunalul Prahova și Tribunalul Galați au anunțat suspendarea activității. 

„Prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Prahova din data de 19.12.2019, urmare a „propunerilor legislative de natură să afecteze independenţa sistemului de justiţie şi pentru eliminarea imixtiunilor politice”, s-a stabilit ca, începând cu data de 20.12.2019, activitatea de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, să fie suspendată.

Similar, „la Tribunalul Galati am hotarat azi (20 decembrie – n. red.), cu referire la pensiile de serviciu si sporul pentru conditii vatamătoare, suspendarea activitatii de judecata, mai putin cauzele urgente”.

Săptămâna trecută, peste 6.000 de grefieri au ieșit în stradă, în fața instanțelor și Parchetelor din țară, pentru a protesta față de abrogarea pensiilor de serviciu.

Luni, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că este „relativ optimist” că vor găsi „o soluţie astfel încât toată lumea să fie mulţumită”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te