”Proiectul care a trecut de Parlament este un proiect iniţiat de PNL, votat aproape în unanimitate. Din păcate, din nou CCR a decis că tăierea pensiilor speciale este neconstituţională, Vom vedea motivarea şi vom veni cu o modificare legislativă care să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale şi să readucă pensiile cât mai aproape de sistemul de calcul al pensiilor pe principiul contributivităţii”, a afirmat Orban.
În opinia sa, ”în mod normal, judecătorii CCR ar fi trebuit să se recuze, pentru că sunt beneficiari ai pensiilor speciale”, informează News.ro.
”Cred că sunt doi dintre ei care au dublă pensie specială”, a susţinut premierul, subliniind că judecătorii cu pensii speciale sunt cei care au decis neconstituţionalitatea actului normativ referitor la eliminarea pensiilor speciale.
”Vom căuta o soluţie care să ţină cont şi de decizia CCR, dar să facă şi dreptate”, a dat asigurări Ludovic Orban.
Răspunzând unei întrebări, el a afirmat că impozitarea este o soluţie, deşi ”atunci când impozitezi, impozitezi un venit”. El a precizat că liberalii sunt susţinătorii cotei unice de impozitare şi orice cedare de la acest principiu poate avea consecinţe extrem de negative.
”Dacă nu vom găsi altă soluţie, vom lua în calcul şi o impozitare suplimentară”, a afirmat Orban.
Curtea Constituţională a decis în 6 mai că legea care elimină pensiile speciale este neconstituţională, în ansamblul său. Curtea a constatat, între altele, că legea are un "caracter profund eterogen", vizând statute profesionale diferite şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună.