Ion Cristoiu: „Nu aveam cum să colaborez cu Securitatea, dar nu pot să răspund în abstract”

DE Ramona Ursu | Actualizat: 28.05.2018 - 17:51

Ion Cristoiu a declarat, pentru Newsweek România, că nu a colaborat cu fosta Securitate, așa cum a afirmat, într-un interviu oferit publicației noastre, istoricul Mădălin Hodor.

SHARE

Cercetătorul susține că deține documente din arhiva CNSAS care atestă colaborarea, până în 1985, a jurnalistului Ion Cristoiu cu Departamenul Securității Statului. 

„Nu pot să răspund în abstract, pentru că nu știu despre ce unitate militară este vorba și nu știu care este documentul. Este o afirmație a unui domn. Până când nu văd despre ce este vorba, nu pot spune nimic. Am înțeles, din lista anterioară publicată de domnul Hodor, că era vorba despre colaborări cu DIE. Deci nu am cum să răspund concret la ceva ce nu am văzut. Nu știu despre ce document poate fi vorba. Nu-l contest în abstract, dar trebuie să văd despre ce este vorba”, a declarat Ion Cristoiu pentru Newsweek România

Întrebat concret dacă a colaborat sau nu cu fosta Securitate, dacă a fost sursă pentru DSS, jurnalistul a mai precizat„Nu. Am avut un proces cu Corneliu Vadim Tudor, care a susținut acest lucru, într-o conferință de presă. Susținea că, sub numele de cod Coroiu, nu știu ce spusesem eu la Securitate. Judecătoarea a cerut documente de la CNSAS care să susțină aceste afirmații și, în lipsa lor, domnul Vadim Tudor a pierdut procesul. Afirmația o făcuse în anul 2008, iar eu am câștigat procesul prin 2010 sau 2011. Voi continua să-i dau în judecată pe toți cei care vor continua cu această chestiune. Dar, repet, nu exclud ca domnul Hodor să publice un document, însă trebuie să-l văd, să văd și despre ce unitate militară e vorba, habar n-am. Dar nu aveam cum să colaborez.”

Mădălin Hodor: „Ion Cristoiu figurează pe una dintre liste”

Într-un interviu oferit pentru Newsweek România, istoricul Mădălin Hodor, cercetător acreditat al CNSAS și angajat al acestei instituții, a declarat că numele jurnalistului Ion Cristoiu este pe lista persoanelor care erau surse ale Securității, prin legătura UM 0255, unitate din cadrul Departamentului Securității Statului care se ocupa de migrația românească. 

Citește și: Mădălin Hodor confirmă: „Ion Cristoiu a fost sursă a Securității”

În aprilie, istoricul a publicat, în revista „22”, lista cu numele a 200 de persoane, „colaboratori aflați în legătură” cu UM 0255, printre care se numără Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, ales recent în funcția de președinte al Academiei Române, Ion Coja, Cornel Nistorescu, Ioan Chiper, Sanda Racoviceanu, Anca Diana Radu, în prezent ambasador în Columbia, Valentin Păunescu. 

„Ion Cristoiu figurează pe una dintre liste, doar că pe o listă care privește foști colaboratori ai Securității. În 1985, s-a recurs la o reevaluare a surselor care erau în legătura UM 0225. În urma acestei evaluări, o parte dintre surse au fost menținute, iar o parte, care nu mai erau considerate utile sau din diverse alte motive, au fost scoase. Ion Cristoiu se află pe una dintre listele cu sursele la care s-a renunțat, fiind scos din evidență din 1985, ceea ce nu înseamnă că nu a fost sursă înainte de 1985. Documentul nu spune ce au făcut aceste surse și în ce perioadă au colaborat cu Securitatea, ci doar că, începând cu anul 1985, acești oameni au fost scoși de pe lista surselor Securității”, a precizat istoricul Mădălin Hodor, în interviul oferit pentru Newsweek România. 

___________

Foto B1

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te