Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au emis spre examinare la Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani, cererea depusă de avocatul lui Igor Dodon cu privire la constatarea faptului implicării în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și 15 noiembrie 2020 a persoanelor străine – Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul României, Ludovic Orban, și Președinta formațiunii ,,Uniunea Creștin Democrată din Germania”, Annegret Kramp-Karrenbauer.
CSJ a constatat joi, 26 noiembrie, competența Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani, la judecarea cauzei de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de Igor Dodon împotriva Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chişinău nr. 1 cu privire la contestarea actului administrativ şi constatarea faptului implicării în campania electorală pentru alegerile prezidențiale a persoanelor străine. Astfe, cauza a fost remis spre examinare la Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani.
Magistarții CSJ susțin că Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani, incorect a strămutat acţiunea după competenţă materială spre judecare la Curtea de Apel Chişinău. „Or, prin lege este stabilită competența în litigiul dat a judecătoriilor și nu poate fi modificată”, se arată în decizie.
„Din considerentul că un prim aspect al procesului echitabil este înfăptuirea justiției de către „un tribunal învestit de lege”, adică în primul rând având competență clar stabilită de legea națională, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție va soluționa conflictul negativ de competență, prin constatarea competenței la examinarea și soluționarea cauzei nominalizate a Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani”, se mai arată în decizie.
La 16 noiembrie 2020, avocatul lui Igor Dodon a depus o cerere cu privire la constatarea faptului implicării în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și 15 noiembrie 2020 a persoanelor străine – Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul României, Ludovic Orban, și Președinta formațiunii ,,Uniunea Creștin Democrată din Germania”, Annegret Kramp-Karrenbauer.
La 17 noiembrie, judecătorul a decis declinarea competenței de examinare a cererii și a dispus transmiterea acesteia către Curtea de Apel Chișinău, pentru examinare, conform competenței jurisdicționale materiale.
Ajunsă la Curtea de Apel Chișinău, vineri, 20 noiembrie, pretinsa acțiune înaintată de către Igor Dodon a fost declarată inadmisibilă, pe motiv că aceasta nu corespunde exigențelor legale, iar reclamantul nu a înlăturat neajunsurile invocate de către instanță, deși, la data de 19 noiembrie 2020, a expediat în adresa instanței răspuns la notificarea instanței de apel, expimându-și în acel răspuns doar dezacordul cu soluția Judecătoriei Chișinău.
Completul de judecători precizează că, în cererea sa, Igor Dodon nu a invocat pretenții clare, precum și participanții/pârâții la proces împotriva cărora a înaintat acțiunea.
Conform hotărârii din 20 noiembrie, încheierea a putut fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău, lucru care și s-a întâmplat, potrivit zgd.ro.