Iohannis: „Migraţia este o provocare ce reclamă un răspuns european comun. România nu e pe rută”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.02.2023 - 12:45
Iohannis: „Migraţia este o provocare ce reclamă un răspuns european comun. România nu e pe rută” - FOTO: Facebook/KlausIohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut la reuniunea extraordinară a Consiliului European că migraţia este o provocare ce reclamă un răspuns european comun, arătând că deşi România nu este parte a niciunei rute de migraţie şi nici sursă de mişcări secundare.

SHARE

„Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că migraţia este o provocare care reclamă un răspuns european comun, iar ca stat de la frontiera externă a Uniunii Europene, România s-a implicat activ în identificarea de soluţii constructive şi eficiente pentru combaterea migraţiei ilegale", arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă transmis, vineri.

Potrivit sursei citate, şeful statului a subliniat necesitatea definirii unor măsuri cât mai concrete, operaţionale care să răspundă provocărilor în materie de migraţie ilegală şi că propunerile prezentate de Comisia Europeană au reprezentat un sprijin important.

„Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat deschiderea României de a se implica în implementarea măsurilor agreate, arătând că, deşi ţara noastră nu este parte a niciunei rute de migraţie şi nici sursă de mişcări secundare, doreşte să contribuie cu experienţa recunoscută în securizarea frontierei externe şi combaterea migraţiei ilegale", menţionează sursa citată.

Citește și: VIDEO România, pe cale de a achiziționa obuziere K-9 Thunder din Coreea de Sud

Totodată, şeful statului a exprimat sprijinul pentru mobilizarea de resurse la nivelul Uniunii Europene pentru consolidarea activităţilor de control şi supraveghere a frontierelor, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante.

„Pentru a disemina bunele practici recunoscute în materie de protecţie a frontierei şi combatere a migraţiei ilegale şi ca o contribuţie la definirea unor proceduri mai rapide şi mai eficiente, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat deschiderea de a lucra cu Comisia Europeană la un proiect pilot", adaugă Administraţia Prezidenţială.

Citește și: VIDEO SUA trimit Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 150 de km. Pot fi lansate de pe HIMARS

Reuniunea extraordinară a Consiliului European a început joi cu o discuţie a liderilor privind situaţia din Ucraina, cu participarea preşedintelui Volodimir Zelenski, şi s-a încheiat vineri la primele ore ale dimineţii.

Pe agenda Consiliului European s-au mai aflat creşterea competitivităţii economiei europene, pornind de la Comunicarea Comisiei Europene privind Planul Industrial Green Deal, precum şi identificarea unor căi concrete de acţiune pentru gestionarea în comun a migraţiei la nivel european.

Cu privire la migraţie, pe palierul acţiunii externe, va fi intensificată cooperarea cu statele terţe de origine şi tranzit, în direcţia prevenirii plecărilor ilegale, a combaterii traficului de migranţi, a creşterii returnărilor şi a gestionării cauzelor care stau la baza migraţiei ilegale.

Se va urmări şi implementarea planurilor de acţiune pentru rutele din Balcanii de Vest şi, respectiv, Mediterana Centrală, urmând să fie prezentate cu prioritate planuri de acţiune şi pentru rutele din Atlantic, Mediterana de Vest şi Mediterana de Est.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te