„Într-o democrație, justiția nu poate fi subordonată politicului și, cu atât mai mult, nu poate fi calificată drept o urgență modificarea intempestivă a unor reglementări în interesul unor persoane sau grupuri. Președintele Klaus Iohannis subliniază că ceea ce face acum prim-ministrul reprezintă o recunoaștere implicită a manierei diletantiste, lipsite de orice fundamentare și de transparență a modului în care Guvernul legiferează. Acest mod de acțiune a devenit deja un obicei al Guvernului, similar OUG nr. 13/2017 și intens contestatei OUG nr. 114/2018. Acest demers arată o evidentă incapacitate a prim-ministrului de a înțelege care sunt raporturile dintre autoritățile publice, precum și arhitectura constituțională a puterilor în stat”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
Citește și: Averea ministrului Justiției: Tudorel Toader poate plăti 11.000 de lei lunar numai la bănci
Președintele a mai atras atenția și că, „în calitate de garant al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să uzeze în mod ferm și neîntârziat de toate prerogativele sale pentru a-și îndeplini misiunea constituțională”.
„Modul în care se legiferează în domeniul justiției nu poate să mai continue în această manieră, de adoptare a unor soluții legislative cu efecte imediate, prin eludarea etapelor de fundamentare și consultarea reală a corpului magistraților, aspecte care țin chiar de esența democrației. Protestele fără precedent ale magistraților, care resimt încercarea de control politic în domeniul justiției, precum și nemulțumirile manifestate public de cetățeni nu pot fi ignorate. Efectele acestei decizii a Guvernului sunt dăunătoare statului de drept și societății românești în ansamblu, iar impasul în care s-a ajuns în acest moment, din vina exclusivă a Guvernului, are ca unică soluție renunțarea la OUG nr. 7/2019 în întregul său. Fără o justiție liberă, independentă, niciun cetățean nu va avea vreo garanție că drepturile sale sunt respectate”, a mai spus președintele.
Citește și: Legături bolnăvicioase. Motivul pentru care Asociația Procurorilor susține Ordonanța lui Toader
Luni, DIICOT și Parchetul General s-au alăturat procurorilor și judecătorilor care au început să protesteze, la sfârșitul săptămânii trecute, față de adoptarea OUG 7/2019, fără consultarea magistraților. Duminică, peste 10.000 de oameni din București și din marile orașe au ieșit în stradă, pentru a-și arăta nemulțumirea față de adoptarea modificărilor la legile justiției.
Citește și: Timmermans îi reproșează Vioricăi Dăncilă că i-a ascuns Ordonațele pe justiție