Legături bolnăvicioase. Motivul pentru care Asociația Procurorilor susține Ordonanța lui Toader

DE Ramona Ursu | Actualizat: 25.02.2019 - 14:59
Tudorel Toader, ministrul Justiției. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Asociația Procurorilor din România a anunțat că salută OUG 7 de modificare a legilor Justiției. Newsweek România a dezvăluit că președința organizației, Elena Iordache, a fost colegă de facultate cu ministrul Tudorel Toader, păstrând o relație apropiată cu acesta.

SHARE

Mai mulți magistrați din țară, procurori și judecători, au manifestat vineri pe treptele palatelor de justiție, iar de luni și-au suspendat, pentru câteva zile, activitatea, în semn de protest față de Ordonanța 7 adoptată, marțea trecută, de Guvernul Dăncilă.

Ordonața prevede, printre altele, ca Secția specială de investigare a magistraților, înființată recent în urma modificării legilor Justiției în Parlament, să iasă de sub tutela procurorului general, intrând sub control politic. Practic, va fi o unitate de parchet care nu va răspunde în fața procurorului general, un lucru fără precedent în România, dar și contrar statului de drept.  

În paralel cu revolta mai multor magistrați, Asociația Procurorilor din România, condusă de procuroarea Elena Iordache, a transmis, luni, un comunicat de presă, preluat de QMagazine (publicație apropiată actualei puteri politice – n.r.), în care anunță că „Ordonanța nr. 7/2019 cuprinde dispoziții legale care răspund solicitărilor constante ale magistraților privind reglementarea condițiilor de admitere în profesie. De asemenea, pune în aplicare decizii ale Curții Constituționale și corelează dispoziții din Legea nr. 303/2004, lege care în forma adoptată de Parlament cuprindea inadvertențe.”  

Manevra prin care a preluat Asociația Procurorilor  

Newsweek România a dezvăluit, recent, că procuroarea Elena Iordache (foto jos), președinta Asociației Procurorilor din România, a fost colegă, în anii facultății, cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, amândoi fiind absolvenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza”, dar în promoții diferite. (Toader a terminat facultatea în 1986, iar Iordache în 1987).

Tot din anii facultății, așa cum a explicat procuroarea Elena Iordache, pentru Newswek România, cei doi au păstrat legătura, fiind în relații bune.   Elena Iordache a preluat conducerea Asociației Procurorilor din România, în toamna trecută, după ce mai mulți membri ai organizației, inclusiv fostul președinte, Bogdan Gabor, s-au retras. Decizia acestora avea legătură cu prezența Elenei Iordache într-o ședință a CSM, care a produs nmulțumiri în rândul membrilor Asociației.      

Dialog absurd cu Newsweek: „Eu nu vă urez o zi bună, ați făcut-o pe a mea praf”  

Newsweek România a contactat-o, vineri, 22 februarie, pe procuroarea Elena Iordache, după ce aceasta a fost vizitată, joi, la Parchetul General, de ministrul Justiției. Discuția cu jurnalistul Newsweek România a vizat scopul acestei întâlniri, poziția Asociației Procurorilor din România față de Ordonanța 7, precum și relația din studenție a Elenei Iordache cu Tudorel Toader.   Dialogul dintre Newsweek România și Elena Iordache a atins absurdul, procuroarea pierzându-și controlul la un moment dat, reporterul fiind acuzat, fără niciun motiv, că i-a „făcut praf ziua”.  

Citiți integral textul „AUDIO Procuroarea vizitată de Toader, relație în studenție cu ministrul. Ieșire nervoasă cu Newsweek”    

Pe aceeași temă:

AUDIO Procuroarea Adina Florea, iritată când e întrebată de Tel Drum, amnezică în cazul Timmermans

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te