Aflat la New York pentru a susţine intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Klaus Iohannis a răspuns la scandalul din coaliţia de guvernare PSD-PNL cu privire la legea care i-ar permite să candideze ca independent la Senat, pe listele de partid.
„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuție pe care o vom avea în România, dacă este despre România.
Iohannis este deranjat de legea făcută de PNL: „Voi avea grijă ca această lege să nu existe”
Dar despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine, și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană, și atunci cred că m-am exprimat foarte clar.
Președintele a fost întrebat și despre coaliția PSD-PNL, dacă aceasta va funcționa până la alegeri și după.
„În mod normal, după alegeri, se numără voturile din Parlament și de acolo se fac sau nu se fac anumite coaliții care dau guvernarea. Este cam de vreme să vorbim ce va fi după alegeri. Dacă actuala coaliție va reuși să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuții pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunțe la abordările lor politice în campane și nu cred că e de așteptat ca în această perioadă candidații de vârf să renunțe la abordări politice. Este o situație care, evident, va fi destul de complexă”, a răspuns Klaus Iohannis.
Legea pentru candidatura lui Iohannis nu mai ajunge la vot. Liberalii au retras proiectul, PSD a decis că oricum nu îl votează
Social-democrații au decis în unanimitate, luni, în ședința BPN, să voteze împotriva proiectului de lege propus de PNL care îi permitea președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe lista PNL la alegerile parlamentare. Între timp, liberalii au retras proiectul de pe ordinea de zi a Senatului, după ce Marcel Ciolacu a anunțat că PSD oricum nu-l va vota.
Decizia PSD i-a înfuriat pe liberali, Nicolae Ciucă amenințând că nu va mai participa la ședințele de coaliție pe teme politice. Acesta l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că nu a respectat o înțelegere pe care ar fi avut-o pentru modificarea legii.
„Ne asumăm o decizie. Dacă am fi vrut să continuăm anumite bâlbăieli, că le lăsăm liber parlamentarilor, acum avem o decizie, nu știu dacă avem și un act normativ. Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru guvern, nici pentru PSD. Eu v-am spus părerea mea. Nu mă interesează”, a spus Ciolacu, luni, la ieșirea din sediul PSD.
Citește și: Iohannis: "Legile justiției trebuie să respecte recomandările organismelor europene"
Întrebat dacă liberalii i-ar fi propus această modificare în urmă cu un an, liderul PSD a răspuns: „Nu am avut o astfel de discuție. Înseamnă că mint, cu mine n-au avut o astfel de discuție”
„Din 2004 am evoluat ca societate, n-am stat pe loc și cred că știți deja argumentul meu, faptul că mai sunt anumite categorii socioprofesionale care nu pot candida decât dacă-și dau demisia.
Deci nu cred că e oportun, nu sunt de acord cu nicio extindere a acestei legi, nu sunt de acord cu nicio propunere care modifică fondul legii electorale pentru că e o decizie a Comisiei de la Veneția”, a mai adăugat premierul.
Întrebat, de asemenea, dacă decizia PSD reflectă o teamă a social-democraților față de candidatura președintelui Iohannis în alegerile parlamentare, Ciolacu a dat un răspuns ironic: „De-asta sunt și galben la față”.