Miniștrii Finanțelor și Justiției, primiți la Cotroceni doar de consilieri

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.09.2018 - 16:00
Orlando Teodorovici nu a fost primit de Iohannis la Cotroceni. Foto Inquam Photos/George Călin

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au stat joi la discuții cu consilierii prezidențiali deoarece Klaus Iohannis convocase consultări pe tema rectificării bugetare, adoptată între timp, de Guvern, prin ordonanță de urgență.

SHARE

Cei doi miniștri au fost primiţi la discuţii cu consilierii prezidenţiali Cosmin Marinescu, de la Departamentul Politici Economice şi Sociale, şi Mihaela Ciochină, de la Departamentul Legislativ, preşedintele nevenind la întâlnire. 

Discuțiile dintre cei patru nu au durat mai mult de 30 de minute, potrivit news.ro, și au avut loc în contextul în care, după invitaţia transmisă de Klaus Iohannis pentru consultări, Guvernul a adoptat proiectul de rectificare bugetară, în absenţa unui aviz al CSAT. 

Citește și Iohannis cere verificarea modului cum s-a acționat la pesta porcină africană

Klaus Iohannis a transmis, ulterior, că, ignorând cu bună ştiinţă necesitatea avizului CSAT, Executivul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare şi a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură Ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplineşte exigenţele constituţionale.

Citește și CSAT nu a avizat rectificarea bugetară propusă de guvernul Dăncilă 
Şeful statului a adresat invitaţia la consultări premierului Dăncilă miercuri, înaintea şedinţei de Guvern în care Guvernul urma să adopte rectificarea bugetară şi în condiţiile în care, cu o zi în urmă, preşedintele suspendase şedinţa CSAT în care urma să fie avizat proiectul de rectificare, solicitând un nou proiect.  Rectificarea bugetară a fost aprobată prin Ordonanţă de Urgenţă, fără avizul CSAT, fiind invocate decizii ale Curţii Constituţionale conform cărora doar solicitarea vizului este obligatorie nu şi existenţa lui. OUG privind rectificarea bugetară şi încă una privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial, deşi un act normativ similar, de modificare a Legii CSM, aprobat în şedinţa de Guvern, a apărut în publicația oficială miercuri.
La începutul şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a declarat că Executivul va adopta rectificarea bugetară, precizând că a fost îndeplinită obligaţia de a cere avizul CSAT. De asemenea, ea a anunţat că joi şi vineri va face o vizită în Spania, fără a se referi însă la invitaţia transmisă de preşedinte.

Citește și Dăncilă către Iohannis: „Mergem înainte cu adoptarea rectificării bugetare”

După şedinţa Cabinetului, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că Guvernul a adoptat rectificarea bugetarăşi că, având în vedere că premierul Viorica Dăncilă se va afla joi în vizită în Spania, la întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis vor merge el şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te