Cum a scos Streinu-Cercel 100.000 de lei lunar cash de la marii producători de medicamente

DE Alexandru Pop | 27.10.2020 - 14:01
Adrian Streinu-Cercel, viitor senator PSD/FOTO: Inquam Photos/George Călin

2,1 milioane de lei în doi ani - aceasta este suma pe care fundația controlată de mogulul de la "Matei Balș", Adrian Streinu-Cercel, a cheltuit-o cash timp de doi ani. Banii au provenit de la companiile de big pharma, care au sponsorizat foarte generos fundația candidatului PSD.

SHARE

"Ne-am uitat în buzunarul ascuns al halatului. Încape aici fundația privată a lui Streinu-Cercel, în care primii șapte producători mondiali de medicamente au pompat un milion de euro doar într-un an. Jumătate au fost retrași cash, în tranșe rotunde, uneori chiar la bancomatul din curtea spitalului.", arăta RISE Project într-o investigație publicată în 2018.

Pentru această investigație, Streinu-Cercel și acoliții lui cer daune morale de două milioane de lei de la RISE Project.

Citește și: Streinu-Cercel & acoliții cer 2.000.000 lei de la RISE Project. Două angajate, sancționate de furie

Fundația "Poartă, însă, numele spitalului pe care îl conduce: <Matei Balș>. Hoffmann-La Roche pompa și acolo, cu titlul de donații, 71.300 de lei. Iar suma asta e printre cele mai mici.

Șapte dintre primii zece producători farma ai lumii stau împreună pe lista de donatori ai fundației. Peste 5,8 milioanede lei au intrat în contul ONG-ului în numai doi ani și jumătate, din ianuarie 2014 până în mai 2016, din care 5 milioanesunt bani primiți de la marii producători.

Jumătate din sumă, 2,1 milioane, a ajuns la sacoșă – retrași cash din bancă sau scoși repetitiv, în sume egale și rotunde, la bancomatul de lângă spital.

Fundația <Matei Balș> este o organizație privată, fondată și prezidată ani de zile de Adrian Streinu-Cercel, managerul spitalului de stat cu același nume. Acum, mai e doar membru.

Funcționează în incinta spitalului, la Pavilionul IV, lângă Urgențe, într-o cameră de 20 de metri pătrați. Apare și pe site-ul oficial al Institutului cu o ditamai reclama care te îndeamnă să-i donezi 2%", adăugau jurnaliștii.

Streinu-Cercel admite: "Între 2014 și 2016, fundația a primit 5 milioane de lei de la șapte dintre cele mai mari corporații farma din lume. <Păi foarte bine c-a primit.>

Ce s-a întâmplat cu banii? <Păi v-arăt. V-arăt pe loc.>

2,1 milioane au fost retrase cash, de la bancomatul BCR de lângă spital. <Fundația nu are carduri. Cine are cardul?> N-am ști noi. Poate doamna Cruceru de la Juridic? <Doamna Cruceru, într-adevăr, manageruiește fundația, dar nu știu de chestia asta.>"

Citește și: Cum a fost plătit Rafila de marile companii de medicamente. Filiera fundației lui Streinu-Cercel

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.