Ilie Bolojan, noul președinte al PNL, afirmă că ”votul împotrivă este efectul faptului că omul politic nu a respectat oamenii și a risipit banii. Astăzi în Oradea se votează pentru. Oamenii votează rezultate”.
El a subliniat că dacă sunt amânate reformele, atunci, la un moment dat este nevoie ca cineva să ia măsuri dureroase.
Este la fel ca atunci când un om bolnav nu se tratează la timp, amână să meară la medic, apoi ajunge la Urgență cu riscuri și complicații mari.
Bolojan a mai spus că trebuie reduse cheltuielile inutile, ”banii să îi ducem în investiții. Nu este simplu, dar asta face PNL”.
Ilie Bolojan: ”Votul împotrivă este efectul faptului că omul politic nu a respectat oamenii”
Principalele declarații ale președintelui PNL, Ilie Bolojan, la HotNews:
Votul la președinție este unul în care percepțiile se formează la TV sau în online. Iar votul de mobilizare are o componentă redusă.
Oamenii votează diferit. Lângă Oradea, într-o comună, PNL câștigă detașat la Consiliul Județean, dar oamenii votează PSD la Consiliul local. Problema principală nu sunt oamenii care au votat împotrivă, ci prestația politică. Este o problemă de calitate a lumii politice în general.
S-au acumulat nemulțumiri majore față de lumea politică. Am întâlnit antreprenori care mi-au spus de ce votează împotrivă, ca formă de protest. Nu întotdeauna votul împotrivă este un vot mai bun.
Eu sunt un om corect și vă spun: România va trebui guvernată după alegeri. Va fi o guvernare dificilă. Din ceea ce vor vota românii va rezulta un Parlament probabil pulverizat și va trebui să facem majoritate. Și eu am fost pus în situația să fac majoritate cu PSD și UDMR, după votul oamenilor. Dar n-am uitat de ce m-au votat oamenii.
(Un ascultător din diaspora: Domnule Bolojan, aveți votul meu! Românii nu se vor întoarce în țară pentru promisiuni)
Când un om este bolnav, are două posibilități, să se trateze din timp sau să amâne totul și să ajungă la Urgență, cu riscuri și complicații mari. Așa este și cu țara. Cu cât vom amâna reformele, indiferent cine va fi la guvernare, va trebui să luăm măsuri dureroase.
Votul împotrivă este un efect al modului în care omul politic nu a respectat oamenii și a risipit banii. În momentul în care nu respecți aceste chestiuni apare votul împotrivă. Astăzi în Oradea se votează pentru. Oamenii votează rezultate.
Bolojan: Trebuie să reducem cheltuielile inutile
Trebuie să reducem cheltuieli inutile, banii să îi ducem în investiții. Nu este simplu, dar asta face PNL. După ce vom ajunge în Parlament, cu votul românilor, vom propune aceste lucruri. Dacă nu, eu voi demisiona.
Dacă ne-am dezvoltat în Oradea nu a fost doar meritul primarului, geografia ne-a ajutat, suntem la granița cu Ungaria. Acum avem autostradă până în Oradea. Autostrăzile sunt ca arterele care transportă sânge. Din economiile pe care le facem trebuie să ducem bani în investiții. Altfel, ne vom mira că românii plecați în afară nu mai au tendința să se întoarcă.
(Despre efectul mandatelor președintelui Klaus Iohannis asupra rezultatului PNL în alegeri)
Caut să fiu un om corect. Nu i-am adus laude președintelui Iohannis în timpul mandatului, dar nici nu sunt adeptul criticării unui om când nu mai e pe funcție. Dar este evident că PNL a fost asociat cu mandatele președintelui. Eșecul PNL în aceste alegeri are legătură și cu percepția românilor față de mandatele acestuia.
(Despre înscrierea în PNL a lui Eduard Hellvig)
Faptul că domnul Hellvig s-a înscris în PNL, având experiență mare, nu este un lucru rău. Când lucrezi într-o entitate, nu lucrezi cu prietenii tăi. Eu voi lucra cu toți oamenii care sunt în PNL. Le-am spus tuturor colegilor: fiecare județ este acționar la succesul partidului. Dacă ai respectul oamenilor din județ, vei avea respect în partid. Astăzi PNL are un președinte și o echipă de vicepreședinți. PNL nu va fi un proxi al cuiva și nu va aștepta indicații de la o instituție sau alta.
Guvernele fac niște greșeli majore. Dau bani unor primării care au arierate mari, le șterg datoriile. Mesajul pentru acei primari: fă-ți de cap. A doua greșeală majoră: în loc să le dea bani direct proporțional cu gradul de încasare a impozitelor, în fiecare an amână acest lucru.”