Evenimentul civic va avea loc în zona retrocedată, unde vor putea lua parte la activităţi pentru toate vârstele.
Grupul civic IOR - Parcul Titan, picnic comunitar sâmbătă
”Zona retrocedată din Parcul IOR va deveni în acest weekend epicentrul unui eveniment manifest unic lansat de Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan, care îi invită pe cetăţeni să-şi ia parcul înapoi participând la o mare varietate de activităţi în aer liber în acest spaţiu verde vital pentru Bucureşti.
Sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 13:00, locuitorii zonei sunt invitaţi cu mic, cu mare, să se întâlnească la un picnic comunitar în zona retrocedată, unde vor putea lua parte la activităţi pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile: fitness, yoga, pilates, mişcare pe role, longboard, tumo, breakdance, roundnet, cântări la iarbă verde, dansuri, tenis de picior, desene pe asfalt, jonglerii flower sticks, activităţi pentru copii, etc”, anunţă organizaţia.
Citeşte şi: 1.000 de oameni în stradă pentru a salva Parcul IOR. De 7 ori mai puțină verdeață în Capitală
Potrivit Grupului de Iniţiativă Civică IOR-Titan, evenimentul are dublu rol, acela de a promova mişcarea în aer liber şi de a retransmite mesajul că locuitorii zonei nu vor ceda această porţiune consistentă a Parcului IOR.
Zona a fost retrocedată prin metode controversate şi în prezent se află într-un proces accelerat de distrugere sub acţiunile actualului proprietar.
"Hai afară, în zona sălbatică a Parcului IOR, să iei parte la activităţile în aer liber, alături de vecinii şi prietenii tăi! Ia-ţi păturica, dar şi o pungă pentru gunoi, pentru ca vrem să lăsăm locul mai curat decât l-am găsit.
Citeşte şi: Primăria Sector 3 pierde 11 hectare din parcul IOR. Expropriere pe modelul afacerii Parcul Verdi?
Sănătatea nu poate fi cumpărată, iar noi avem nevoie de natură zilnic, aşa cum avem nevoie şi de aer. Aşa că hai sa le arătăm cât de frumos ştim să folosim parcul nostru!", se arată în invitaţia lansată de Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan.
Peste 30 de antrenori, sportivi, facilitatori, instructori de dans şi alţi oameni pasionaţi de ceea ce fac - membri ai GiC IOR-Titan - îşi vor oferi gratuit timpul şi cunoştinţele pentru acest moment de reuniune într-un loc important pentru viaţa comunităţii.
Printre ei se numără şi un medic veterinar, la care oamenii pot veni pentru a pune întrebări şi cere sfaturi legate de animalele lor de companie.
Varietate de activităţi
Alţi peste 30 de membri ai Grupului se vor implica în eveniment pentru a se asigura că întâlnirea se va desfăşura în cele mai bune condiţii.
"Ne propunem să adunăm oameni de toate vârstele, cu orice nivel de pregătire fizică pentru a participa la un picnic şi la o varietate de activităţi, workshop-uri şi sesiuni de iniţiere în discipline sportive şi conexe.
Copiii o să fie în special încântaţi, pentru că vom avea foarte multe activităţi pentru ei. Le mulţumim tuturor celor care şi-au oferit voluntar serviciile pentru această frumoasă întâlnire a oamenilor din zonă.
E viaţă în IOR
Gestul lor altruist va avea un impact vizibil şi va contribui mult la coeziunea comunităţii noastre. E viaţă în IOR, vă invităm pe toţi sâmbătă să vă convingeţi de acest lucru!", se mai arată în mesajul Grupului de acţiune civică, conform News.ro.
Cu ocazia evenimentului, GiC IOR-Titan va instala un cort pentru colectarea de semnături, pentru petiţia prin care solicită autorităţilor să creeze un plan de reîntregire pentru Parcul IOR, să oprească degradarea premeditată a „zonei retrocedate" şi să protejeze de urgenţă această oază verde de dimensiuni considerabile şi extrem de importantă pentru Bucureşti.
Petiţie online
De asemenea, cetăţenii au posibilitatea de a semna petiţia online: https://suport.greenpeace.ro/petitieior.
”Cu sprijinul Greenpeace România şi al Fundaţiei Eco-civica, cetăţenii au acţionat în instanţă proprietara zonei retrocedate pentru stoparea imediată a distrugerilor, obligarea pârâtei la asigurarea pazei spaţiului verde şi aducerea sa la starea iniţială.
În ultimele luni, sute de arbori şi vegetaţia luxuriantă a zonei retrocedate au fost grav afectate de acţiunile ilegale de tăiere a arborilor şi de reamenajare a zonei, menite să facă loc unui adevărat peisaj de bâlci, populat de tiribombe, grătare şi castele gonflabile, cu palmieri de plastic.
Impact semnificativ al distrugerilor
Amenzile modice date de primăria de sector şi de Primăria Capitalei nu i-au oprit pe actualii proprietari, care încalcă cu bună ştiinţă toate reglementările de protejare a spaţiilor verzi şi continuă distrugerile prin orice metode: otrăvirea arborilor, decopertarea stratului de iarbă şi incendieri.
Acţiunile au deja un impact semnificativ asupra faunei sălbatice din această porţiune de parc.
Protestele cetăţenilor scandalizaţi de amploarea distrugerilor şi intervenţiile poliţiştilor locali sunt întâmpinate de fiecare dată cu o atitudine agresivă, de intimidare, a angajaţilor actualului proprietar”, mai arată Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan.