Grevă japoneză în Sănătate. Rafila, într-o "lume paralelă": "Nu cred că va fi vreo grevă"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.05.2023 - 15:05
Grevă japoneză în Sănătate - Foto: Facebook/ Federatia Sanitas din Romania

Federația sindicală Sanitas, cea mai mare organizație reprezentativă pentru angajații din sistemul sanitar, a anunțat miercuri că angajații din Sănătate vor recurge la o grevă japoneză în intervalul 7 iunie - 15 iunie, apoi vor intra în grevă generală.

SHARE

În timpul acestei acțiuni de protest, angajații vor purta banderole albe pe braț. De asemenea, la finalul lunii iunie, dacă Guvernul nu implementează soluțiile discutate în legătură cu revendicările lor, se va declanșa o grevă generală.

Grevă japoneză în Sănătate

Decizia a fost luată în urma unei ședințe în care a fost stabilit calendarul protestelor din perioada următoare. Angajații din sistemul sanitar au transmis că vor continua să lupte pentru drepturile și cerințele lor, iar greva japoneză și greva generală reprezintă modalități de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă în domeniul lor de activitate.

Dacă cererile lor nu vor fi satisfăcute, angajații din sănătate amenință cu greva generală din 15 iunie. Acest lucru ar duce la blocarea sistemului medical românesc. 

Citește și: Ce au obținut sindicaliștii din Sănătate la întâlnirea de la guvern. Rafila a fost la consultări

Rafila: „Nu cred că în Sănătate va fi vorba de o grevă”

Culmea este că chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu îi crede.

„Nu cred că în Sănătate va fi vorba de o grevă”, spune ministrul Alexandru Rafila. Cu toate acestea, liderii de sindicat au înțeles că „problemele nu pot fi rezolvate toate acum. Nu ne dorim așa ceva. Abordarea noastră este responsabilă, în limitele legii. Cred că lucrul ăsta e cel care contează, alături de transparență, onestitate și bună credință în dialog”, spune Alexandru Rafila.

Ministrul a afirmat că, alături de Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit cu liderii sindicatelor din Sănătate, iar colaborarea cu ei este foarte bună.

Citește și: Profesorii au anunțat oficial că greva continuă. Nu acceptă acordul girat de președinte. Vrem fapte!

„Ne-am înțeles asupra majorității punctelor. Avem răspunsuri pozitive începând cu ocuparea posturilor în sistemul de sănătate, continând cu semnarea contractului colectiv de muncă, continuând cu tichetele pentru vacanță, inclusiv ne gândim să vedem cum putem să eliminăm anumite inechități în acordarea unor sporuri… Oricum, problemele nu pot fi rezolvate toate acum.

Au înțeles, cred, colegii de la sindicate. Deschiderea la Ministerul Sănătății a fost permanentă. Avem chiar o relație de colaborare extrem de bună. A fost și fundamentată că acest contract colectiv de muncă care a fost finalizat l-am făcut împreună în câteva luni…

Probabil că a fost cel mai rapid finalizat contract colectiv de muncă. Ne mai trebuie ordonanță de urgență legată de numărul de zile de concediu care să fie similar cu cel din forma veche.

Cred că e dreptul fiecăruia să protesteze, au multe revendicări care sunt justificate, dar care nu se pot rezolva toate o dată. O să avem o nouă lege a salarizării, iar acest lucru s-a discutat ieri (marți – n.r.)- eliminarea unor discrepanțe care există în actuala lege a salarizării. Lucrurile sunt clare”, a declarat Rafila, potrivit B1TV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te