Gabriel Zbârcea: „E absurd să avem trei premieri într-un an“

DE Newsweek România | Actualizat: 22.05.2018 - 02:20

Gabriel Zbârcea, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații, explică de ce nu îi place politica zilelor noastre.

SHARE

Newsweek România: Am văzut că sunteți optimist și apreciați că „investitorii se uită către România”. Nu credeți că-i deranjează atacurile liderilor PSD împotriva multinaționalelor?

Gabriel Zbârcea: România a avut o creștere uriașă a PIB în 2017, iar creștere vom înregistra și în 2018. Constituim o piață de desfacere importantă, o țară cu o forță de muncă încă ieftină, sigură din punct de vedere al criminalității, fără poluare deosebită. În Ungaria, Polonia, Cehia avem democrații iliberale, Bulgaria este putinofilă, Ucraina și Serbia, nesigure din punct de vedere investițional. Deci unde să investească, dacă nu în România? Problema nu este țara, ci calitatea conducătorilor ei, competența acestora. E absurd să avem trei prim-miniștri într-un an, ce fel de stabilitate este aceasta? Este inadmisibil să faci declarații publice împotriva companiilor din țara ta. Ai o problemă, le inviți la o discuție, sancționezi dacă sunt încălcări ale legislației, dar nu faci asemenea declarații cu caracter general.

În martie, spuneați că Transgaz poate deveni un jucător regional. Credeți că se poate elibera de presiunile politice și poate acționa precum companiile de stat din Norvegia? 

O companie care are implementată Guvernanța Corporativă este ceva mai ferită de influențele politice. Nu există independență absolută din punct de vedere managerial, dar, în principiu, nu mai ești expus abuzurilor politicienilor în cazul în care îți realizezi parametrii de performanță.

În privința corupției e ceva mai complicat. Corupția nu este o noțiune abstractă, ci reprezintă acea stare de abatere de la cinste, moralitate, lege, săvârșită de o persoană. Este strâns legată, așadar, de moralitatea, cinstea, calitatea umană a unei persoane, fie el român, german sau norvegian.

Ce credeți că se întâmplă cu lupta anticorupție, având în vedere, pe de o parte, schimbările legislative inițiate de PSD, și, pe de altă parte, dezvăluirile despre procurorii DNA? 

Lupta anticorupție va continua, a fost vitală pentru supraviețuirea României. În egală măsură, toate procedurile judiciare trebuie aduse în matca instituțională, orice cercetare penală trebuie să aibă în vedere respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a prezumției de nevinovăție.DNA este prima interesată să facă lumină în aceste dezvăluiri despre pretinse abuzuri ale procurorilor, tocmai pentru a nu se arunca în derizoriu tot ceea ce a fost bine. Problema fundamentală este că nu vedem decât alb și negru. Unele modificări ale legilor justiției sunt necesare, altele sunt inadecvate. Mai cred, de asemenea, că nu ar mai trebui să ne zugrăvim noi înșine ca o țară coruptă. Dacă, după 13 ani de luptă anticorupție, mai afirmăm că suntem corupți, atunci înseamnă că suntem iremediabil pierduți. Ne dorim investiții străine. Cine ar investi într-o țară coruptă? Lupta anticorupție ar trebui să treacă la următorul nivel, să avem - așa cum spun informaticienii - și 2.0, o altă versiune, în care prevenția și recuperarea prejudiciilor să aibă un rol primordial.

Erați tentat să intrați în politică. Ați luat o decizie? De stânga sau de dreapta? 

Nu este încă timpul. Nu îmi place politica zilelor noastre. Nu văd echipa potrivită, nu văd liderul, fără echipă, viziune și inspirație nu poți face nimic. Dintotdeauna și pentru totdeauna aleg Dreapta politică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te