Europarlamentarul Eugen Tomac forțează „blocada Austriei” prin petiția „România merită în Schengen”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.04.2023 - 13:14
Petiția „România merită în Schengen” - Foto: Profimedia - Caracter ilustrativ

Europarlamentarul Eugen Tomac și totodată liderul PMP critică vehement în Parlamentul European decizia Austriei și a Olandei din 8 decembrie 2022 din Consiliul JAI și îi invită pe români să semneze petiția „România merită în Schengn”.

SHARE

Europarlamentarul Eugen Tomac îi invită pe români să semneze o petiție prin care se cere dreptate în fața votului complet nejustificat al Austriei cu privire la blocada impusă României la aderarea la spațiul Schengen la finele anului trecut.

Europarlamentarul Eugen Tomac forțează „blocada Austriei” prin petiția „România merită în Schengen”

„Sunt 11 ani de când stăm în așteptare la poarta Schengen. Este timpul să ne luăm drepturile în mâini! Niciun român nu trebuie să mai îndure cozile umilitoare din vămi!

Nu sta deoparte! Spune tuturor că ai dreptul să fii liber în Europa! Semnează petiția pentru România în Schengen și cere-ți dreptul de a fi liber în Europa!”, transmite Eugen Tomac.

Românii care se simt nedreptățiți de decizia Austriei de a ne ține nejustificat în afara Schengen, pot semna aici petiția „România merită în Schengen” 

România se luptă la CJUE pentru dreptul de a fi în Schengen

Liderul PMP susține că se va lupta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru nedreptatea pe care austriecii au făcut-o României în 8 decembrie 2022.

Citește și: 3 aprilie, ora 16.00 NEWSWEEK SUMMIT DE CONSTRUCȚII - Ce se întâmplă cu piața imobiliară

„Votul Austriei din 8 decembrie 2022 a fost incorect, dar nu ne oprim aici. Vom lupta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru dreptate”,

„În calitatea mea de cetățean român și deputat în Parlamentul European, am introdus o acțiune împotriva Consiliului UE în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a anula acest vot nelegal. Însă, pentru a avea succes, este necesară implicarea Parlamentului European în acest proces.

Citește și: VIDEO Viitorul luptelor aeriene: Războiul dronelor, alimentate în aer pentru autonomie mare

De aceea, voi depune o petiție la Comisia de Petiții a Parlamentului European prin care voi solicita Parlamentului să intervină în acțiunea pe care deja am declanșat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„Comisia Europeană recunoaște că decizia din 8 decembrie 2022 este una incorectă și regretabilă. Prin urmare, validează în mod oficial argumentele pe care le-am invocat atunci când am pornit acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, se arată într-o postare pe Facebook a lui Eugen Tomac.

Președintele Consiliului European, despre aderarea României la Schengen: „Este un obiectiv comun al nostru în 2023”

„Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligaţiile necesare pentru a adera şi sper că se va găsi o soluţie posibilă şi o să fac tot ce pot eu pentru a obţine această decizie cât mai curând. Este un obiectiv comun al nostru în 2023.

O să continuăm să lucrăm împreună. Eu înţeleg această dezamăgire a cetăţenilor. Aş vrea să pot să spun oamenilor din România că există şi sprijin la nivel european ca România să adere la spaţiul Schengen cât mai curând posibil”, a declarat săptămâna trecută preşedintele Consiliului European, Charles Michel într-o conferință alături de președintele Klaus Iohannis.

Problema migranților ilegali. Cifrele contrazic Austria

Austria a decis să se opună aderării României la spațiul Schengen invocând numărul mare de migranți ilegali care trec prin țara noastră cu destinația Viena. Cifrele oficiale arată că afluxul de migranți este mai mic dinspre România decât, să zicem, din Serbia.

Cifrele prezentate de autoritățile române la cererea Newsweek România arată o altă realitate și faptul că ruta migranților ilegali spre Austria nu trece, în principal, prin România.

Într-un răspuns, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.

Numărul relativ mic comunicat de Poliția de Frontieră către Newsweek România trebuie pus în contextul în care Ungaria a raportat un număr record de migranți ilegal. 

„Numărul celor care încearcă să treacă în mod ilegal frontiera de stat a Ungariei este în continuă creştere; în 2022, autorităţile maghiare au prins 269 254 de migranţi, ceea ce înseamnă o medie de 738 de persoane pe zi, a declarat pentru presă consilierul principal pentru securitate internă al premierului Ungariei, György Bakondi, miercuri, la Budapesta.

În timp ce în primele 9 luni ale anului 2022 s-a înregistrat o creștere de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, în România, în aceeași perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale.

Datele FRONTEX arată cu claritate că migranții ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest. România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele FRONTEX arată că doar o foarte mică parte din migrația de pe Ruta Balcanilor de Vest trece prin România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te