Derapaj MApN: Elogiază un general fondator al PRM, negaționist, lăudat de Sputnik

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 25.01.2022 - 16:40
Radu Theodoru, general fondator al PRM, lăudat în Sputnik și fan AUR, lăudat de MApN. În cele din urmă, Ministerul Apărării a șters postarea.
Theodoru, în Active News, publicație care promovează conspirații.
Theodoru, în Active News, publicație care promovează conspirații.
Theodoru, citat în R3Media, îndemnând oamenii să voteze AUR
Theodoru, lăudat în Sputnik.
Theodoru, lăudat în Sputnik.
Postarea elogioasă a MApN

Ministerul Apărării Naționale l-a omagiat pe generalul-maior în retragere Radu Theodoru, pe contul de Facebook al instituției. Theodoru este unul dintre fondatorii partidului extremist România Mare, negaționist cunoscut.

SHARE

La mai bine de o săptămână de la laudele postate pe Facebook, după sesizarea făcută de Institutul pentru Studierea Holocastului „Elie Wiesel”, Ministerul Apărării a șters postarea și și-a cerut scuze. 

Radu Theodoru este un fan al mareșalului Antonescu, fiind autor al mai multor lucrări care neagă Holocaustul, iar, odată cu apariția pe scena politică a AUR, este și un sprijinitor al acestora.

Derapajul Ministerului Apărării Naționale a fost semnalat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, care a atras atenția că „elogiul purtătorilor de valori radicale ne îndepărtează de NATO și UE! Legea românească interzice promovarea negaționiștilor și antisemiților”.

Ministerul Apărării Naționale a reacționat ulterior, transmițând că a luat măsuri „pentru ca asemenea erori impardonabile să nu mai fie posibile vreodată”, ștergând postarea de pe Facebook.

„Postarea a fost înlăturată de pe pagina ministerului și vă asigurăm că vom acționa cu fermitate, atât în comunicarea publică, precum și în activitatea curentă, pentru prevenirea şi sancţionarea cu fermitate a oricăror forme de negare şi distorsionare a Holocaustului, a antisemitismului şi a tuturor formelor de intoleranţă”, se arată în mesajul semnat de Direcția de informare și relații publice a MApN.

Citește și: Raluca Alexandrescu: „Potențialul de creștere al AUR și al liderilor săi nu pare a fi epuizat“ | Newsweek Romania

În postarea pe care a șters-o, Ministerul Apărării îi ura „La mulți ani!” lui Theodoru, la împliniea vârstei de 98 de ani, reluând o mărturie a acestuia despre luptele din Al Doilea Război Mondial, cu tag-ul „Sacrificiul impune respect”.

Generalul Theodoru este pentru Sputnik „veteranul care a făcut-o de râs pe Ursula” (von der Leyen, n.r.)

Generalul Radu Theodoru este o prezență constantă în Sputnik, organul de propagandă al Moscovei, unde este lăudat pentru mesajele sale eurofobe. Pentru acesta, UE reprezintă „casă de toleranță a umanoidului contemporan întors în epoca troglodiților”, „ tripou de escrocat estul european”.

Dar și pe site-urile autohtone care sprijnă conspraționiștii și dau voce AUR generalul Theodoru este nelipsit.

În 2020, acesta a îndemnat românii să voteze cu AUR, susținând că românii trebuie să „pedepsească pin vot partidele sorosistecare au dus țara la dezastru economic, au destrămat unitatea familiei și tăria statului”. El a îndemnat la susținerea AUR pentru că „îl are pe generalul cu patru stele Mircea Chelaru în rândurile sale”.

Citește și: Deputatul AUR Chelaru, biografie oficială: a lansat uniteismul dacic. Condamnarea penală, uitată | Newsweek Romania

Theodoru în R3Media, publicație care promovează AUR și mesajele sale. 

Thedoru în Active News. 

Theodoru, unul din negaționiștii de frunte ai anilor '90 și 2000, în Raportul Final al Comisiei pentru Studierea Holocaustului 

Generalul Theodoru a scris, de-a lungul timpului, mai multe lucrări în care i-a luat apărarea mareșalulu Antonescu și în care a negat Holocaustul.

În cartea „Nazismul sionist”, volum publicat în anul 2000, Theodoru afirmă că Holocaustul a devenit „cea mai rentabilă afacere evreiască” ce a a existat vreodată, „îmbogățindu-i pe autorii ziși martori oculari care au fabricat în serie cu exagerări aberante și viziuni patologice viața din lagărele naziste”. 

De altfel, lucrările negaționiste ale lui Theodoru apar consemnate și în Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România: „Nici unul dintre autorii români nu a adoptat însã argumentul negaționist cu zelul și vehemența cu care a făcut-o Radu Theodoru. Fost ofițer de aviație, membru fondator al PRM și, un timp, adjunctul lui Tudor (Corneliu Vadim Tudor, n.r.), Theodoru avea să fie exclus din PRM în urma unui conflict cu liderul partidului.

„Sunt adeptul școlii istorice revizioniste în fruntea cãreia se aflã omul de șiință francez R. Faurisson” scria, în 1995, în sãptãmânalul antisemit Europa. Faurisson, adãuga el, „este victima unor presiuni morale și fizice dezgustãtoare, pentru simplul fapt cã a pus la îndoialã existenþa camerelor de gazare”. 

Tot Theodoru a mai notat și că „propaganda sionistã, spre a estorca Germaniei învinse sume fabuloase, a impus opiniei publice [internaționale] cifra fabuloasã de 6 milioane de evrei asasinați”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te