Deputat din Comisia SRI: PSD protejează extremismul etnic din Transilvania

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 31.05.2020 - 12:19
Lucian Viziteu (USR), membru în Comisa SRI

Deputații PSD nu vor să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu fie făcut public extremismul etnic din Transilvania. Acuzația a fost lansată duminică de deputatul USR din Comisia parlamentară de control a SRI, Lucian Viziteu.

SHARE

Într-un comunicat de presă, el susține că rapoartele Comisiei SRI conțin ”informații oficiale îngrijorătoare”, care ar putea deteriora și mai mult relațiile politice dintre PSD și UDMR.

”Majoritatea pesedisto-aldistă-udemeristă a refuzat de fiecare dată în ultimii 4 ani să aprobe rapoartele anuale ale Serviciului Român de Informații, pentru că acestea conțin informații oficiale îngrijorătoare despre amenințările reprezentate de extremismul etnic din Transilvania. Dacă aceste informații ar fi devenit publice, acest lucru ar fi putut deteriora relațiile politice dintre PSD și UDMR. În ultimii ani, PSD și ALDE au făcut numeroase concesii UDMR și chiar au promovat sau susținut prin artificii parlamentare inițiative legislative care încalcă Constituția României. Au făcut acest lucru pentru a-și asigura sprijinul în Parlament”, atrage atenția Lucian Stanciu Viziteu, membru în comisia de control a activității SRI”, susține Viziteu.

Potrivit lui rapoartele pe 2015, 2016, 2017 și 2018 trebuie să fie analizate în comisie, să se facă un co-raport, iar apoi directorul SRI să le susțină în plen. „După aceasta urmează votul plenului reunit. Acest traseu este obligatoriu și trebuie să aibă loc în fiecare an. Dacă raportul SRI este votat, el devine public, or pesediștii fix asta au încercat să împiedice”, acuză Viziteu. ​

Potrivit deputatului USR, un raport al SRI din anul 2012 avertizează asupra riscului escaladării conflictelor din Transilvania, întreținute de extremismul etnic:

Raport SRI (2012): „Riscul deturnării mișcărilor protestatare legitime de către exponenți ai curentelor extremiste și/sau degenerării acestora în acțiuni cu caracter violent face necesară cooperarea structurilor naționale cu atribuții în asigurarea ordinii publice, respectiv a securității naționale. O formă particulară de manifestare a extremismului, cel de factură etnică, este reprezentată de acțiunile extensiilor din țara noastră ale structurilor revizioniste ungare”, este atenționarea din raportul SRI din 2012.

Exemple similare se regăsesc, spune Viziteu, și în rapoartele de pe 2013 și 2014.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.