De ce a cedat Florin Cîțu? Chiar el a propus să fie înlocuit de Ciucă pentru funcția de premier

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.11.2021 - 16:34
De ce a cedat Florin Cîțu? Chiar el a propus să fie înlocuit de Ciucă pentru propunerea de premier. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Florin Cîțu a renunțat la dorința sa de a mai fi premier, după ce cu doar o seară înainte declara public că este singura propunere susținută de PNL. Surse liberale susțin că joi dimineață chiar el l-a propus pe Nicolae Ciucă.

SHARE

Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. Acesta a fost desemnat prin vot unanim de către Biroul Executiv (BEX) al PNL.

Miercuri seara, președintele PNL Florin Cîțu afirma că el este singura propunere a liberalilor pentru poziția de premier și că nu s-a pus problema unei „flexibilizări a numelui de premier din partea PNL”. 

Citește și: Cîțu: „Sunt singura propunere pentru postul de premier”

Joi dimineață, chiar Florin Cîțu, care nu a participat fizic la ședința BEX, ci online, ar fi fost cel a cerut ca în locul său să fie propus Nicolae Ciucă pentru prim-ministru, afirmă surse liberale pentru Newsweek România.

„Este o victorie importantă pentru noi, PNL, sa avem primul premierul, mai ales că suntem partidul mai mic din coaliția cu PSD. Pentru prima parte a rotativei îl propun pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier”, ar fi declarat Florin Cîțu.  

De asemenea, președintele PNL a propus și ca delegația liberală să fie condusă la negocierile cu PSD și UDMR tot de Nicolae Ciucă, pe motiv că acesta din urmă „trebuie să aibă libertate în negocieri” și să discute direct viitorul program de guvernare.

Nicolae Ciucă nu este la prima încercare de a fi prim-ministru. După demiterea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, acesta a fost al doilea nume desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru crearea unui cabinet minoritar. Dar și-a depus mandatul înainte de votul din Parlament.

Citește și: Nicolae Ciucă, votat în unanimitate de PNL pentru funcția de premier

Ce l-a răzgândit pe Florin Cîțu

Negocierile dintre PNL și PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare au fost blocate mai bine de două săptămâni de faptul că liberalii îl susțineau pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, în timp ce PSD declara că nu poate să-l accepte, din moment ce Guvernul său a fost demis cu o moțiune de cenzură declanșată de pesediști. 

Până miercuri seara, Florin Cîțu nu a acceptat să facă un pas în spate, insistând pe faptul că este singurul candidat din partea PNL pentru această funcție. Joi dimineața s-a răzgândit brusc. 

Mai multe surse afirmă pentru Newsweek România că schimbarea de abordare ar avea legătură cu o întâlnire pe care Florin Cîțu a avut-o cu președintele Klaus Iohnannis și prim-vicepreședinții PNL. Șeful statului i-ar fi comunicat ferm că îl susține pe Nicolae Ciucă și că nu mai are rost să insiste.

Pentru a face pasul înapoi, lui Florin Cîțu i s-ar fi garantat că nu va fi debarcat de la președinția PNL și că va primi funcția de președinte al Senatului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te