Dan Nica, acuzat de abuz în serviciu într-un dosar cu prejudiciu de 66 milioane dolari

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.10.2019 - 08:05
Inquam Photos
Inquam Photos

Comisarul pentru Transporturi propus de Viorica Dăncilă a fost cercetat în două dosare. Într-un alt caz există suspiciuni de plăți ilegale.

SHARE

Dan Nica a fost acuzat de de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. 

Dosarul Microsoft

26 septembrie 2014: Patru capete de acuzare

„Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J, în vederea sesizării preşedintelui României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de 9 persoane care în perioada în care se presupune că au săvârşit infracţiunile au îndeplinit funcţia de ministru.

Unul dintre ei era NICA DAN (prezent membru al Parlamentului European), ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani”, arată DNA.

Citește și: Dan Nica înjură UE cot la cot cu Dragnea

23 noiembrie 2016: Președintele e sesizat

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unor persoane care au deținut calitatea de membri ai Guvernului, respectiv NICA DAN, ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în perioada 2000 - iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, arată DNA

1 februarie 2018: Rechizitoriul
„În perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Țicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educației și cercetării), au inițiat și susținut după caz, proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 și nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft.În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft.
Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat.
Aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale, s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licențele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers”, spun procurorii.

Și prescrierea

Dan Nica nu a ajuns să fie judecat, deoarece faptele (care datau din 2003, deci de 15 ani) s-au prescris.

„Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte - un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers”...

De asemenea, în acest dosar, s-a dispus clasarea cauzei față de următorii:
- NICA DAN, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, în perioada 2000 – iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, deoarece fapta este prescrisă”, arată procurorii DNA.

Intervenind prescrierea, cazul a fost clasat în ceea ce-l privește pe Dan Nica. Suspiciunile, însă, rămân.

Dosarul EADS

În luna mai a anului 2004, grupul franco-german EADS a semnat cu Ministerul de Interne in contract în valoare de aproape un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, întrucât România dorea să intre în Uniunea Europeană şi întărirea graniţelor era o condiţie.

Este o anchetă care a început în 2015, atunci când Direcţia Naţională Anticorupţie avea informaţii conform cărora compania străină EADS ar fi fost condiţionată să subcontracteze o parte din servicii, în valoare de 60 de milioane de euro, către firma lui Claudiu Florică, potrivit digi 24. Vizaţi de anchetă erau cei trei foşti miniştri de interne: Marian Săniuţă, Vasile Blaga, Dan Nica.

Dosarul a fost clasat în 2018 din lipsă de probe.

Cazul Ericsson

Numele ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale figurează în documentele depuse, pe 5 iulie 2012, la Curtea de Arbitraj din Suedia de către avocatul lui Thomas Lundin – fostul manager al Ericsson România. Thomas Lundin susține că ar fi plătit sume importante de bani lui Dan Nica pentru “a apăra interesele companiei L.M. Ericsson”.

Plățile neoficiale dezvăluite de Lundin ar fi fost acordate la începutul anilor 2000. Atunci Dan Nica era ministrul Comunicațiilor – ocupând această funcție în perioada 2000-2004. Corporația Ericsson a obținut de la guvernul român, în iulie 2003, un contract în valoare de 40 de milioane de dolari pentru “realizarea sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112”. Contractul cu holdingul suedez s-a parafat fără licitație, autoritățile române invocând, la acea vreme, “regimul de urgență”, arată o investigație RiseProject.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te