CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII: Renate

DE Cristian Preda | Actualizat: 05.07.2019 - 07:30

Inițial, am vrut să scriu despre Sorina. Toată lumea i-a zis așa, folosind doar numele mic, fiindcă n-avea familie.

SHARE

O biată fată abandonată, devenită apoi un soi de cobai al sistemelor de protecție a copilului și, respectiv, de adopții, victimă a unor proceduri lacunare, a unei prese avide de senzațional, dar și a unor politicieni demagogi.

Voiam să fac un clasament al ororilor generate de acest „caz” și să explic de ce cinismul i-a răpit fetei identitatea la care tânjea și a făcut ca în continuare ea să rămână fără un nume de familie.

A apărut, însă, ceva mai interesant, politic vorbind, și anume numirea unui nou Avocat al Poporului. În ultimii ani, poziția a fost ocupată de către Victor Ciorbea. Fostul premier a fost foarte contestat în măsura în care a ținut, în numeroase ocazii, partea guvernului, nu a cetățenilor.

Să reamintim că încă din 2012 Comisia Europeană a introdus în rapoartele MCV solicitarea expresă ca Avocatul Poporului să fie o personalitate neutră, desemnată prin consensul forțelor parlamentare.

Acum cinci ani, Ciorbea a fost susținut de PSD, deși fusese până cu puțin timp înainte membru al PNL: în Parlament, fostul partid a votat contra lui. Iar Ciorbea n-a uitat tot mandatul lucrul ăsta, îmbrățișând tot ce irita PNL.

În 2019, politizarea a atins un nou grad. Partidele din opoziție au propus un candidat care a fost pe vremuri în aripa liberală a UDMR, Peter Eckstein-Kovacs.

Multe personalități publice au susținut ideea, știind că e vorba despre un veritabil apărător al cetățenilor. Coaliția PSD-ALDE a impus-o pe Renate Weber.

Pozițiile sale politice din ultimii ani au fost foarte problematice: fostă șefă a Fundației Soros, Weber s-a raliat fără probleme taberei care l-a transformat pe celebrul filantrop în inamicul României, după un scenariu folosit și de alte forțe politice din regiunea Balcanilor și nu numai.

În dezbaterea despre derapajele statului de drept, ea a susținut gruparea Dragnea-Iordache-Toader, adică groparii independenței magistraților.

Și mai straniu e faptul că Renate Weber a fost, acum o lună, la scrutinul european, pe lista unui partid, ALDE.

Desigur, în ziua în care candidatura ei la demnitatea de Avocat al Poporului a fost anunțată, fosta deputată și-a anunțat demisia din partid.

Ridicolul sare în ochi: e evident că partizanatul nu-i abandonat precum o haină veche.

Mai e ceva, și mai supărător. Întrucât partidul care a susținut-o în alegeri nu a trecut pragul electoral, Weber preia demnitatea de Avocat al Poporului ca pe un soi de premiu de consolare.

Asta delegitimează instituția tot atât de mult ca și partizanatul lui Ciorbea. Dezbaterea despre Sorina și votarea Renatei Weber au ceva în comun, și anume disprețul față de domnia legii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te