Cum au alimentat Guvernul, Poliția și Colegiul Medicilor protestele împotriva restricțiilor

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 31.03.2021 - 13:55
Noi proteste împotriva restricțiilor impuse de guvern au avut loc și marți. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Tot mai multe proteste sunt organizate în România, după un an în care omenirea se confruntă cu pandemia de coronavirus și a obosit să suporte restricțiile impuse de autorități pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2. La această oboseală au contribuit și unele greșeli ale statului.

SHARE

Proteste ale unor persoane care sunt nemulțumite de măsurile de restricție impuse de Guvern pentru a limita răspândirea coronavirusului au fost organizate luni în 70 de localități din România. 

Manifestările au început în noaptea de duminică spre luni, au continuat luni, apoi au fost reluate și marți. În unele situații au avut loc manifestări violente, iar cei din stradă au scandat inclusiv mesaje extremiste: la Timișoara, mai multe persoane au mers în fața casei primarului Dominic Fritz, strigând „Fritz, aici nu e Auschwitz”, la Pitești s-a scandat „Afară cu ungurii din țară”, iar în București au fost distruse mai multe stații de tramvai.

Jandarmeria a anunțat că a aplicat luni organizatorilor şi participanţilor 650 de amenzi, în valoare de peste 400.000 de lei, pentru mai multe încălcări ale legii.

Citește și: Proteste în 70 de localități: Jandarmeria a dat amenzi de peste 400.000 lei participanţilor

Violențele au continuat la București și în noaptea de luni spre marți, fiind identificate 188 de persoane implicate în incidente. 12 jandarmi au fost răniţi, trei ajungând la spital.

În spatele acestor proteste stă AUR, un partid cu ieșiri politice tot mai extremiste. Deși a negat oficial că partidul ar fi implicat în organizare, George Simion a afirmat că acțiunile în stradă vor continua. 

Citește și: George Simion anunță că protestele nu vor înceta

Ingredientele unei bombe sociale

Totuși, manipulările AUR nu ar fi prins dacă nu ar fi existat și o nemulțumire reală a populației cu privire la modul cum au acționat autoritățile în pandemia de coronavirus.

Dincolo de opiniile de nezdruncinat ale unora bazate pe minciuni și conspirații, o parte însemnată a populației a obosit - fenomen înregistrat și în restul Uniunii Europene. La această oboseală au contribuit și unele greșeli pe care le-au făcut autoritățile în ultimul an. 

Newsweek România a mai scris, în vara anului trecut, despre motivele pentru care mulți români au ajuns să nu mai creadă în realitatea pandemiei și să nu se mai teamă de moartea provocată de COVID-19.

Citește și: 

De ce nu se mai tem românii de coronavirus și nu mai poartă mască. Cele 4 greșeli ale Guvernului

De ce nu se mai tem românii de coronavirus și nu mai poartă mască. 5 manipulări ale PSD. Și un bonus

De ce nu se mai tem românii de coronavirus și nu mai poartă mască. Așa le-au spus 8 medici cunoscuți

Jumătate de an mai târziu, lucrurile nu s-au îmbunătățit. Din contră, la construcția acestei bombe sociale s-au mai adăugat noi elemente. 

Iată care sunt: 

Nerespectarea regulilor despre IPS Teodosie, nesancționată

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este una dintre cele mai agresive și mai vizibile voci împotriva măsurilor de restricție sanitară impusă de guvern. În ultimul an, a avut mai multe momente în care pur și simplu a sfidat regulile. 

Ultima poziție radicală a sa e legată de slujba de Paște. Guvernul a anunțat că, în ciuda restricțiilor generale, în noaptea de Înviere, acestea vor fi relaxate, pentru a permite credincioșilor să meargă la slujbele religioase de la biserici până la ora 2 noaptea. 

Arhiepiscopul Tomisului i-a îndemnat pe credincioşi să se roage pentru „luminarea conducătorilor" şi a anunţat că nu va da curs restricţiilor preconizate de autorităţi, conform cărora slujba din noaptea de Înviere ar urma să se încheie la ora 2 dimineaţa.

Citește și: IPS Teodosie anunță că nu va încheia slujba de Paște la ora 2: „Biserica e autonomă. Nu negociem”

În ciuda acestor poziții, înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române nu a fost sancționat în nici un fel, pentru că Guvernul și celelalte autorități s-au temut să supere un membru important al clerului ortodox.

Diana Șoșoacă umblă în mulțime fără mască

Diana Șoșoacă este unul dintre principalii organizatori și agitatori de la protestele „anti-pandemie” și „anti-mască” încă din vara anului trecut. Alegerea ca senator i-a dat o platformă oficială și mai multă energie. 

Din decembrie încoace nu a existat situația dramatică pe care să nu o căpușeze, fie că e vorba de greva foamei făcută de minerii din  Valea Jiului sau incendiul de la Institutul „Matei Balș”. 

Nu a lipsit nici la protestul de luni, din București. Tot timpul fără mască, tot timpul îndemnând mulțimile să nu respecte regulile. 

Citește și: FOTO Șoșoacă și Simion, la același miting anti-mască

Deși apare frecvent fără mască în mulțime, deși organizează proteste deși legea stării de alertă le interzice,  senatorul Diana Șoșoacă nu a fost sancționată de autorități, ieșirile sale fiind tolerate. 

Cluburile organizează petreceri și primesc amenzi ridicole

Proprietarii de restaurante, cafenele, unități de cazare și agenții de turism au protestat de mai multe ori pentru faptul că Guvernul nu le-a acordat compensațiile promise pentru pierderile cauzate de pandemia de coronavirus. 

Citește și: VIDEO Un proprietar de restaurant, după un an de pandemie: Am ajuns la capătul puterilor

În același timp, cluburi de lux din București, controlate de personaje controversate, dar bine conectate la protecție politică, au organizat weekend de weeekend petreceri cu sute de participanți, primind amenzi ridicole. 

Unul dintre localurile de lux din Capitală a fost amendat și de 12 ori. Cu toate acestea, petrecerile au continuat. 

Motivul: amenzile acordate sunt ridicole prin comparație cu sumele pe care cluburile le încasează într-o singură noapte. 

Citește și: VIDEO Un club de fițe plătește amenda dintr-o sticlă de șampanie și îi mai rămân 56.500 de lei

Abia în weekendul trecut, autoritățile au decis să acționeze mai ferm și a fost suspendată activitatea unora dintre aceste cluburi, care se pregăteau pentru noi petreceri în disprețul regulilor. 

Se închid școlile, nu și mall-urile

Guvernul nu a fost coerent în ultimul an, atunci când a introdus măsuri de resctricție. Și, cel mai important, multe decizii nu au fost explicate: de ce se închid teatrele, dar nu și mall-urile, de ce se închid școlile, dar nu și sălile de jocuri de noroc. 

Recent, noul premier Florin Cîțu a declarat, pe 10 martie, că nu vor fi introduse alte restricţii în afară de cea privind circulaţia pe timp de noapte, care va începe de la ora 22,00, adăugând că nu a fost de acord cu închiderea mall-urilor în weekend.

Totuși, au fost închise din nou teatrele și cinematografele, și tot ce înseamnă HORECA la interior. De asemenea, s-a decis închiderea școlilor, fiind introdusă o vacanță excepțională de o lună de zile pentru elevi.

Citește și: Credincioșii, mai răi decât cumpărătorii? Când dubla măsură nu mai merge

Ministrul Sănătății sabotează guvernul din care face parte

Încă de la numirea sa în Guvern, noul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a fost una dintre principalele voci care au săpat la credibilitatea Executivului din care face parte și a măsurilor luate de acesta. 

Pe 24 martie, Vlad Voiculescu a acuzat fostul Guvern condus de Ludovic Orban că a falsificat datele privind incidența, prin scoaterea focarelor de COVID din calcul, dar și prin calcularea infectărilor la 12 zile, deși oficial cifrele erau raportate la 14.

Citește și: Voiculescu acuză liberalii că au falsificat incidența înainte de alegeri UPDATE

Mai mult, ministrul Sănătății a declarat că 30% dintre români s-au vaccinat în afara platformei, peste rând, apoi a vorbit despre centrele de vaccinare cu circuit închis.

Chiar dacă dorința de transparență a fost legitimă, conflictele repetate declanșate din această cauză cu premierul Florin Cîțu și Valeriu Gheorghiță, plus decizia premierului de a trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătății au contribuit la senzația că Guvernulul are lucruri de ascuns în legătură cu pandemia. 

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță l-a „pârât” pe Voiculescu la premierul Cîțu

Mai mult, deși decizia de a închide magazinele mai devreme a fost asumată de Guvern, consilierul onorific al ministrului Sănătății scrie la câteva zile după că e greșită.

Ștefan Voinea susține într-o postare pe Facebook că reducerea orelor de funcționare a magazinelor nu este de ajutor și că acest lucru duce la aglomerare și la un risc mai mare de infectare.

„Miracolul românesc” a ținut doar o lună

Medicii vorbeau în urmă cu o lună de „miracolul românesc”, în care spitalele se goleau în plină pandemie, acum ne cer să fim atenți că nu mai sunt locuri în spitale.

La jumătatea lui februarie, numărul persoanelor infectate cu coronavirus care ajungeau în spitale era în scădere în România. De asemenea, numărul bolnavilor în stare gravă s-a diminuat. În acest moment, nu mai este presiune pe sistemul de sănătate românesc. Cu totul surprinzător, având în vedere prognozele.

Newsweek România a întrebat-o pe dr. Beatrice Mahler care este explicația acestui „miracol românesc”: cum de la noi scad numărul de infectări, în timp ce în Europa totul se închide din nou. 

„Explicația vine din faptul că românii au respectat regulile de protecție. Sigur, nu suntem toți perfecți, dar cei mai mulți au respectat”, declara Beatrice Mahler. 

Citește și: Miracolul românesc: scade numărul de infectați cu COVID din spitale și de la ATI. Cum se explică

Doar o lună mai târziu, aceiași medici făceau apel la români să respecte regulile de protecție, pentru că spitalele au început din nou să se umple, iar secțiile de terapie intensivă fac față cu greu.

Colegiul Medicilor, ezitant

Doi dintre cei mai vizibili medici care contestă actualele protocoale de tratament a COVID-19, dr. Adina Alberts și dr. Flavia Groșan, au fiecare și câte o petiție de susținere, după ce au fost investigate de Colegiul Medicilor.

Dr. Adina Alberts, unul dintre cei mai înfocați susținători ai ivermectinei pentru tratarea COVID-19, are 10 plângeri la Colegiul Medicilor București: 7 tocmai pentru promovarea acestui medicament de uz veterinar care nu este aprobat în România pentru a fi administrat intern oamenilor și 3 pentru că a publicat tratamentul cu care susține că s-a vindecat de boala provocată de coronavirus. 

Citește și: Adina Alberts recomandă ivermectina cu un document care o interzice pentru tratarea COVID

Dr. Flavia Groșan a avut o singură invitație la Colegiul Medicilor Bihor, care în cele din urmă a iertat-o pentru că a susținut că în spitale pacienții sunt omorâți cu oxigen și doar tratamentul inventat de ea vindecă.

Citește și: Flavia Groșan putea fi sancționată: a încălcat Protocolul de tratament al pacienților cu COVID

Inițial, președintele Colegiului Medicilor Bihor a fost categoric: „Cum să pretinzi că ai vindecat 100% o mie de oameni și tu știi că pacienții tăi ajung în stare gravă în spital?”, a spus dr. Carmen Pantiș. 

Ulterior, dr. Flavia Groșan a fost ierată de Colegiulu Medicilor Bihor cu o justificare halucinantă: are o popularitate prea mare.

La toate aceste bâlbe ale autorităților, se adaugă manipulările fără scrupule ale PSD și AUR și puroiul nesfârșit de la Gâdea și România TV, pe care le vom analiza într-un articol viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te