Crin Antonescu, câștigător detașat pe finalul dezbaterii. Nicușor Dan, moment critic

DE Newsweek România | Actualizat: 29.04.2025 - 11:06
Crin Antonescu, câștigător detașat pe finalul dezbaterii. Nicușor Dan, moment critic - Foto: Profimedia Images
Crin Antonescu, câștigător detașat pe finalul dezbaterii. Nicușor Dan, moment critic - Foto: Profimedia Images

Crin Antonescu, câștigător detașat pe finalul dezbaterii. Nicușor Dan, moment critic: refuz de a răspunde întrebărilor despre finanțarea campaniei.

SHARE

MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
Alianța Electorală România Înainte – Partidul Social Democrat,
campanie@psd.ro, Șoseaua Kiseleff nr. 10, sector 1, București, CP 011346
CMF: 31250003
CPP: A1B1C1D1E1

Dezbaterea candidaților la Președinția României de luni, 28 aprilie, a confirmat diferențele de calibru politic dintre participanți. Crin Antonescu a reușit să gestioneze coerent temele de politică externă și economie, în timp ce Elena Lasconi și Nicușor Dan au cedat presiunii și au arătat dificultăți majore spre finalul confruntării.

Momentul cel mai vulnerabil pentru Nicușor Dan a fost generat de întrebările privind finanțarea propriei campanii. Întrebat de jurnalista Andreea Bratu cum explică discrepanța dintre donațiile declarate și cheltuielile anunțate — „Pe 28 martie ați declarat că ați strâns 540.000 de euro din donații. Pe 2 aprilie ați declarat că ați cheltuit 700.000 de euro. De unde ați luat diferența de 160.000 de euro?” — Nicușor Dan a evitat să ofere un răspuns concret, afirmând vag: „După cum știți, în România există un termen în care poți să plătești o factură... Cred că am lămurit cu totul.”

În ciuda insistențelor jurnalistei, candidatul a refuzat să răspundă clar, evitând să explice proveniența exactă a diferenței de fonduri și modalitatea de finanțare. Blocajul său pe acest subiect, într-un domeniu esențial de transparență publică, a marcat un moment de vulnerabilitate politică severă, într-o campanie în care credibilitatea financiară este un criteriu de selecție esențial, mai ales în condițiile în care alegerile din noiembrie au fost anulate tocmai din cauza ilegalităților constatate în finanțarea unui candidat.

Nicușor Dan a mai avut un moment în care s-a pierdut, la întrebările despre economie, atunci când a dat răspunsuri confuze și neconvingătoare pe tema modului în care se calculează deficitul bugetar.

Prin contrast, Crin Antonescu și-a consolidat imaginea de candidat capabil să reziste presiunii directe și să gestioneze teme de complexitate ridicată, fără ezitări și fără devieri de la subiectele centrale ale funcției prezidențiale.

La rândul său Elena Lasconi a avut o reacție total greșită când a afirmat că primul lucru pe care îl va face va fi să pună mâna pe telefon și să îl sune pe “șeful NATO” dacă se vor cere teritorii ale României.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te