Contre în coaliție: Cîțu insistă că remanierea e prerogativa premierului, nu are nevoie de aprobare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.02.2021 - 19:22
Cîțu insistă pe Constituție/FOTO: gov.ro
Cîțu insistă pe Constituție/FOTO: gov.ro

Premierul Florin Cîţu insistă: a subliniat miercuri, după şedinţa de guvern, că atributul remanierii unui ministru, potrivit Constituţiei, este al premierului. Anterior, Dan Barna spusese că schimbarea unui ministru se poate face doar în baza acceptului propriului partid.

SHARE

"Eu respect Constituţia şi în Constituţie spune foarte clar cum se face o remaniere. Restul, discuţii politice, ce se întâmplă în spate - asta este altceva, dar atributul remanierii, aşa cum spune Constituţia, în momentul în care se ia o decizie, este doar decizia premierului şi are ultima decizie. În rest, discuţii putem să avem şi vom avea discuţii tot timpul, dar eu vorbesc doar despre Constituţie", a declarat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Cîțu insistă, Orban ajută

Cu puțin timp înainte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, declarase că procedura prin care miniştrii îşi deleagă atribuţiile secretarilor de stat este legală şi folosită, însă a adăugat că nu este corect ca un ministru chiar să nu mai semneze, subliniind că este o chestiune de responsabilitate.

"Delegarea de atribuţii către secretari de stat este o procedură legală, care a fost folosită de-a lungul timpului. În mod normal, ministrul deleagă competenţele către secretarii de stat şi poate să delege inclusiv dreptul de semnătură în domeniile de competenţă care sunt acordate secretarilor de stat. E chiar o procedură folosită, o modalitate de management democratic, care oferă delegare. Până la urmă, şi secretarii de stat, dacă semnează ei, trebuie să semneze în conformitate cu programul de guvernare, cu strategia din domeniul respectiv, cu toate planurile de acţiune. Sigur, miniştrii trebuie să-şi păstreze o parte importantă", a precizat Orban la Parlament, întrebat dacă este firesc că mai mulţi miniştri şi-au delegat o serie de atribuţii, inclusiv dreptul de semnătură pe anumite domenii importante.

Orban a spus că şi el a recurs la această procedură când a fost ministru.

"Şi eu am fost ministru, şi eu am delegat. Mi-am păstrat partea de acte normative, de tratate, acorduri internaţionale şi alte domenii pe care le-am considerat importante. Fiecare ministru decide. Sunt unii care pot să-şi delege toate atribuţiile, până la urmă nu e... Sunt unii care deleagă atribuţii şi către secretarul general. Sunt şi primari care îşi deleagă toate atribuţiile şi până la urmă ajung să nu mai semneze. Aici nu este corect ca un ministru chiar să nu mai semneze şi este şi o chestiune de responsabilitate", a adăugat Ludovic Orban.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te