Consumul privat a crescut cu aproape 10% în aprilie 2024, după măsurile Guvernului PSD

DE Alin Crișan | 07.06.2024 - 18:34
Consumul privat a crescut cu aproape 10% în aprilie 2024, după măsurile Guvernului PSD - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Consumul privat a crescut cu aproape 10% în aprilie 2024, după măsurile Guvernului PSD care au dus la mărire a veniturilor românilor.

SHARE

Consumul privat rămâne un motor al creșterii economice naționale, ca urmare a majorărilor salariale introduse de Guvernul Marcel Ciolacu, cât și măsurile de plafonare a prețurilor la energie și alimentele de bază în ultimele 11 luni, de la preluarea guvernării.

Consumul privat a crescut cu aproape 10% în aprilie 2024, după măsurile Guvernului PSD 

Efectele măsurilor Guvernului PSD se multiplică tot mai puternic în piață, de la scăderea ratei inflației la 5,9% în luna mai, la creșterea economică de 1,8% în primul trimestru, până la actuala creștere a vânzărilor cu amănuntul din retail la 9,5%. 

Într-o analiză a Băncii Comerciale Române, vânzările cu amănuntul au înregistrat o creștere de 9,5% în aprilie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului precedent. Acest trend economic pozitiv denotă o stabilitate financiară mai mare în rândul consumatorilor și vine ca efect direct al creșterii economice a României. 

Conform analiștilor BCR, creșterile defalcate au fost de +5,4% la vânzările de alimente, +14,4% la articole nealimentare și +7,9% la carburanți. Practic, consumul privat a ajuns la nivelul de dinaintea pandemiei în primul trimestru din 2024, față de aceeași perioadă din 2023, conform Institutului Național de Statistică, trendul menținându-se în creștere și în următoarele trimestre din 2024.

Efectele se văd și pe piața de creditare bancară, conform Băncii Naționale a României. Băncile văd o relaxare suplimentară a standardelor de creditare pentru toate creditele de retail în această vară.

Plafonarea prețurilor și majorarea salariului minim au dus la stabilitate economică

Măsurile introduse de Guvernul PSD din ultimele 11 luni în mai multe segmente de consum care afectau direct cetățenii vulnerabili au condus la actuala stabilitate economică. Vorbim aici despre măsurile de plafonare a prețurilor la alimente de bază, plafonarea facturilor la energie și gaze, dar și plafonarea tarifelor la polițele RCA.

Pe lângă limitarea costurilor, Guvernul Ciolacu a venit și cu măsuri de creștere a veniturilor pentru români, precum mărirea salariului minim brut din luna octombrie 2023, la 3.300 lei, iar de la 1 iulie va fi completară de o noua creștere la 3.700 lei brut. Marcel Ciolacu a aprobat miercuri, 5 iunie, în ședință de Guvern, proiectul de ordonanță pentru noua creștere a salariului minim. De asemenea, salariul mediu net din România a depășit în prezent suma de 1.000 de euro.

Guvernul PSD a adus măriri de venituri și pentru cei seniori. Pe lângă creșterea pensiilor din luna ianuarie a acestui an, o nouă creștere este așteptată în septembrie, prin recalcularea tuturor pensiilor din România.

Prin toate aceste măsuri, raportul dintre veniturile și cheltuielile cetățenilor a fost reechilibrat, lucru care adus lună de lună la scăderea inflației, creștere economică și a consumului privat.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF 41240002

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te