Ciolacu, Tudose, Olguța l-au umilit și debarcat pe Grindeanu. Acum îi pregătesc un post de mare șef

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.08.2020 - 14:30

Sorin Grindeanu se pregătește să se întoarcă în politică. De unde a fost alungat, la mijlocul anului 2017, de colegii săi care, atunci, au votat moțiunea de cenzură. La Congresul PSD, de la sfârșitul lunii, Grindeanu ar urma să devină prim-vicepreședinte al PSD.

SHARE

Îndepărtarea lui Sorin Grindeanu din funcția de premier a fost extrem de umilitoare. Atît pentru el, dar și pentru PSD.

Liviu Dragnea voia schimbarea lui Grindeanu cu orice preț după ce relațiile dintre cei doi s-au tensionat și urmare a eșecului Ordonanței 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă.

La 11 iunie 2017, Dragnea a anunțat finalizarea unui raport de evaluare a aplicării programului de guvernare. Doar trei miniștri au trecut evaluarea: Petre Daea, Lia Olguța Vasilescu și Carmen Dan.

Pe 14 iunie 2017, Grindeanu anunța că va rezista presiunilor lui Dragnea și nu va demisiona, susţinând că "ideea CEx-ului PSD este de a arăta că măsurile din programul de guvernare nu au fost luate". În aceeași zi, PSD și ALDE i-au retras sprijinul politic premierului Grindeanu.

Iar Dragnea a făcut anunțul: „Toți membrii Guvernului și-au prezentat demisiile. Nu vorbim de demisiile în alb, nu știu unde sunt. Sunt demisii scrise de miniștri, cu excepția ministrului Comunicațiilor, care o va trimite prin e-mail, e plecat din țară”.

241 PSD-iști împotriva lui Grindeanu

Pe 18 iulie, s-a votat „Moţiune de cenzură, iniţiată de Deputaţi şi senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat și ale grupurilor parlamentare ale Alianței liberalilor și democraților”.

A fost adoptată cu 241 de voturi pentru. Lista a fost semnată de 138 de deputați PSD și 61 de senatori PSD. Printre cei care au votat pentru demiterea lui Grindeanu s-a aflat și Marcel Ciolacu, cel care îl vrea, azi, în noua echipă de conducere a PSD. Moțiunea a fost semnată și de Paul Stănescu care, azi, este secretar general interimar al PSD.

Guvernul anti-Grindeanu

Printre miniștrii care au demisionat pentru a-l forța pe Grindeanu să se retragă din funcția de premier se află importanți membri ai PSD de azi:

Mihai Tudose, pe atunci ministru al Economiei,

Olguța Vasilescu, ministrul Muncii,

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor,

Rovana Plumb, ministrul Fonduri Europene.

După ce Grindeanu a fost îndepărtat prin moțiune de cenzură, miniștrii și-au luat demisiile înapoi și au revenit la guvernare.

La Congresul PSD din 22 august 2020, Sorin Grideanu va fi reprimit cu onoruri în conducerea PSD, fiind anunțat în echipa lui Marcel Ciolacu. Grindeanu va candida pentru un post de prim-vicepreședinte.

„Mă reîntorc în politică într-o echipă din care fac parte nu doar Marcel, eu și Gabi Firea… sunt mulți. Cred că e momentul în care PSD are nevoie de toți și e un moment în care toți trebuie să punem umărul și nu mă dau înapoi de la această chestiune”, a declarat, recent, Sorin Grindeanu.

Din TEXTUL moțiunii:

La 5 luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliției majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere, au analizat, au dezbătut și au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referință scursă de la învestirea Guvernului și au decis retragerea sprijinului politic acordat prim-ministrului Sorin Grindeanu și echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului și-au prezentat demisiile din funcții, înțelegând corect responsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale.

Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, prim-ministrul și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația. Doi din cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat/înalt funcționar public, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. „Guvernul“ Ponta-Grindeanu-Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului-simț, onoarea și demnitatea, confirmând, o dată în plus, justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD și ALDE.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te