Marcel Ciolacu, despre posibila taxă de solidaritate: Ar urma să fie introdusă în legea bugetului

DE Valentin Mirică | Actualizat: 14.11.2021 - 21:28
Foto: Facebook

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate, arătând că aceasta ar urma să fie introdusă în legea bugetului şi că nu va afecta veniturile clasei medii.

SHARE

El a mai afirmat că "luxul şi prostia de obicei se plătesc".

Citește și: VIDEO Cîțu, despre discuția cu PSD privind desființarea SIIJ: vor să respecte MCV. Azi - premierul

"Este o discuţie pe această taxă. Noi o susţinem în continuare. Este o taxă pe activele de lux şi pe venituri excepţionale. (...) Nu trebuie să îl definesc eu (luxul, n.r.). E definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciză. Acele produse care au acciză sunt de lux. Nu este niciun prag stabilit. Urmează să stabilim aceste praguri - fiindcă toate lucrurile sunt legate - în funcţie de pachetul de muncă", a arătat el, într-o declaraţie acordată presei.

Potrivit acestuia, taxa ar urma să fie introdusă în legea bugetului, care va fi dezbătută în luna decembrie, având aplicabilitate imediată după adoptare.

"Nu a spus nimeni nici de maşini, nici de proprietăţi, nici de 120 de metri, nici de 50.000 de euro. Există active de lux în România şi noi considerăm că trebuie impozitate. Uitaţi-vă pe lege şi veţi vedea. Şi există venituri excepţionale. Dacă ajungi să câştigi din venituri excepţionale, pe persoană fizică, peste un milion de euro - vă dau un exemplu - e normal să existe o taxă de solidaritate. Este peste tot în lume", a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social democrat a subliniat că este vorba despre o taxă modică, în contextul unei "discrepanţe imense" care există în societate.

"Nu a vorbit nimeni de taxe noi. Vorbim de o taxă modică, pe care şi-o pot permite anumite persoane (...) fiindcă există o discrepanţă imensă în societate în momentul acesta şi nu se atinge nimeni de veniturile clasei medii din România. (...) Se vorbeşte foarte mult în România de cota unică. Dacă am putea lămuri în acest moment, care este cota unică din România, că eu nu mai identific foarte bine. 16 sau 10? E şi 10 e şi 16. Deci încercăm să facem o ordine în această abordare. Asta nu înseamnă că este o taxă nouă. Încercăm să echilibrăm această abordare", a spus el.

Citește și: INSP: Riscul de a muri de COVID-19 este de peste 20 de ori mai mare în cazul celor nevaccinaţi

Întreba dacă se va schimba sistemul de impozitare, Ciolacu a răspuns că "nu", însă a adăugat că introducerea impozitului pe venitul global (IVG) reprezintă o "provocare pentru orice guvernare" şi că va fi discutată în anii următori, 2022, 2023, proces în care ar putea fi consultaţi şi experţi străini.

"Introducerea IVG cred că este o provocare pentru orice guvernare şi o să o discutăm în anii următori, în anul 2022, 2023. Poate o să apelăm şi la experţii străini, fiindcă ea, totuşi, este aplicată în toată Europa. (...) Cred că, cu acele excepţii din Codul fiscal, la un moment va trebui să renunţăm şi să avem un sistem unic de impozitare, aşa cum este în toată Europa. Şi luxul este lux. După cum ştiţi şi dvs, şi ştiu şi eu, luxul şi prostia de obicei se plătesc", a mai afirmat preşedintele PSD.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te