Ciolacu, despre drona rusească căzută în România: „Ar fi fost doborâtă imediat, cu sau fără lege”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.09.2024 - 10:43
Ciolacu, despre drona rusească căzută în România: „Ar fi fost doborâtă imediat, cu sau fără lege” - Foto: Profimedia images
Ciolacu, despre drona rusească căzută în România: „Ar fi fost doborâtă imediat, cu sau fără lege” - Foto: Profimedia images

Ciolacu, despre drona rusească căzută în România: „Ar fi fost doborâtă imediat, cu sau fără lege”. Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că România dispune de toate măsurile necesare pentru a gestiona amenințările reprezentate de dronele intruse.

SHARE

Ciolacu, despre drona rusească căzută în România. În contextul unui recent incident în care o dronă a pătruns pe teritoriul României dinspre Federația Rusă, Ciolacu a declarat că cetățenii nu trebuie să își facă griji privind posibilele atacuri, deoarece astfel de amenințări sunt gestionate cu strictete.

Ciolacu, despre drona rusească căzută în România: „Ar fi fost doborâtă imediat, cu sau fără lege”

„Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat, cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni”, a declarat premierul Ciolacu.

Întrebat despre legislația României privind doborârea dronelor care provin din teritoriul Federației Ruse, Ciolacu a explicat că există discuții complexe legate de acest subiect, dar a asigurat că orice dronă care pătrunde pe teritoriul României și reprezintă o amenințare va fi neutralizată prompt.

Citește și: Polonia cere un răspuns NATO pentru dronele rusești. „În România și Letonia, situația e gravă”

„Dacă vreo dronă intră pe teritoriul României și este identificată ca fiind o amenințare, va fi doborâtă imediat. Și ultima oară s-a întâmplat așa”, a adăugat Ciolacu.

Ultimul incident a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, când sistemul de supraveghere radar a detectat o dronă care a evoluat în spațiul aerian național înainte de a părăsi teritoriul spre Ucraina.

Ministerul Apărării Naționale a informat că drona a fost monitorizată de două avioane F-16.

„Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.

Citește și: De ce România e „legată de mâini” și nu doboară drone rusești? Cum să dialoghezi cu Moscova?

Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert.

Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.

În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08.

Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă.

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, a transmis MApN pe Facebook.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te