De ce România e „legată de mâini” și nu doboară drone rusești? Cum să dialoghezi cu Moscova?

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 09.09.2024 - 15:33
De ce România e „legată de mâini” și nu doboară drone rusești? Cum să dialoghezi cu Moscova? - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
De ce România e „legată de mâini” și nu doboară drone rusești? Cum să dialoghezi cu Moscova? - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

De ce România e „legată de mâini” și nu doboară drone rusești? Cum să dialoghezi cu Moscova? În timpul atacului asupra regiunii Odesa, drone de atac lansate de trupele ruse a încălcat spațiul aerian al României, iar astfel de evenimente aproape că au intrat în cotidian.

SHARE

De ce România e „legată de mâini” și nu doboară drone rusești? Cum să dialoghezi cu Moscova? În timpul atacului asupra regiunii Odesa, drone de atac lansate de trupele ruse a încălcat spațiul aerian al României, iar astfel de evenimente 

Citește și: Agenții lui Putin, sabotaje în Europa. Drone deasupra uzinei de rachete Kongsberg, Norvegia

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene, dar prea mult nu au avut ce face pentru că avem o lege care dictează condiții foarte stricte de intervenție în astfel de situații.

De ce România e „legată de mâini” și nu doboară drone rusești? Cum să dialoghezi cu Moscova?

Astfel, după ce în noaptea de 7 spre 8 septembrie, un UAV rusesc, cel mai probabil unul de tip Shahed cu încărcătură explozivă, a zburat în spațiul aerian al României mai bine de o jumătate de oră, un expert consultat de Newsweek a explicat care sunt lacunele legislative care blochează intervenția Forțelor Aeriene Române în astfel de cazuri și cum profită Moscova de aceste lipsuri din lege.

Nu prea aveam lege ca să ne luptăm cu dronele rușilor

„În prezent legea spune că o aeronava care încalcă teritoriul național trebuie interceptată, lucru care s-a întâmplat și acum. Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Numai că tot legea spune că piloții români erau obligați să intre în legătură cu cei care comandă aeronava care a încălcat spațiul aerian. Păi cum să <<vorbești>> cu o dronă? Cum să vorbești cu o aeronavă care este comandată de la Moscova, de aiurea sau care merge chiar pe pilot automat?

Revenind, conform legii, piloții români trebuiau să le transmită celor din aeronava agresoare să aterizeze imediat pe un aeroport ordonat, iar dacă acest lucru nu se întâmpla se putea deschide focul. Repet, piloții români nu au avut cu cine vorbi, iar legea le interzice să făcă pasul următor pentru că în normativ nu există precizări despre intervenții împotriva dronelor care sunt aeronave din punct de vedere legal”, a declarat contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia.

Cum profită rușii atunci când lansează drone

Constantin Ciorobea mai spune că este probabil ca rușii să profite de lacunele legislative din România și nu numai. „Ei știu că nu putem pune la pământ dronele că nu ne lasă legislația. Drept urmare dau un ocol cu ele prin România pentru că într-un mod evident pe latura dinspre noi ucrainenii au o apărare antiaeriană mai puțin consolidată. Drept urmare trebuie schimbată legea. Trebuie să putem reacționa imediat. Și chiar avem cu ce. Mă refer la rachete antiaeriene, la aviație și la sistemele Gepard care sunt foarte eficiente contra dronelor”, a precizat contraamiralul.

Ucrainenii au facut și ei ce au putut

Reamintim că un mesaj R0-Alert a fost transmis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizând asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România.

Citește și: VIDEO SUA lansează sistemul Leonidas cu microunde împotriva roiurilor de drone. Cad ca muștele

Rusia a lansat un total de patru rachete Kh-59 din regiunea Belgorod și 23 de drone Shahed din regiunea Kursk. Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au interceptat 15 drone de atac unidirecționale Shahed și o rachetă aeriană ghidată Kh-59.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
Csaba Pataki 09 septembrie 2024 16:32
#1

De ce nu doborâm dronele rusești care intră în România, simplu, nepriceperea și frica politicienilor de a da o lege care să permită armatei să facă acest lucru!

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te