Ciolacu atacă PNL pe tema prețurilor la energie. „Marea guvernare de dreapta a făcut o tâmpenie”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.08.2022 - 12:13
Marcel Ciolacu - PHOTO: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că vinovată pentru creșterea prețurilor la energie este „marea guvernare de dreapta, cu primi- miniștriî, care ne-a adus în această situație”.

SHARE

„Marea liberalizare a energiei de fapt a creat şmecheri din nou, în energie şi speculaţie pe piaţă. Mai mult, în doi ani de zile, au făcut datorii la bugetul statului, singurul stat european, de 200 de miliarde de lei”, a precizat Ciolacu, subliniind că acest lucru „este inacceptabil”

El i-a acuzat pe partenerii de guvernare că „fac anumite şedinţe pe la Sinaia, unde hotărăsc că vinovaţii trebuie să fie cei de la ANRE şi să înceapă un atac asupra lui Ciolacu, Grindeanu şi Rafila”.

„Nu am vrut să vin aici cu un joc politic. Înţeleg că partenerii noştri de coaliţie fac anumite şedinţe pe la Sinaia, unde hotărăsc că vinovaţii trebuie să fie cei de la ANRE şi să înceapă un atac asupra lui Ciolacu, Grindeanu şi Rafila. Nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet, totuşi, politica înseamnă mai mult decât un sport alb şi uşor, dar adevărul este unul singur, politica în Energie o face Ministerul Energiei”, a spus Ciolacu.

Citește și: VIDEO Armata distrusă a lui Putin defilează în Kiev. Tancuri rusești de milioane, scoase din uz

El a precizat că legislaţia secundară, după ce au dat Ordonanţa, „în aplicare o pun cei de la ANRE”.

„Nu sunt un fan al celor de la ANRE, dimpotrivă, dar ca să ştim tot tabloul şi tot adevărul, ANCOM-ul, domnul Ionescu, a avertizat pe fostul prim-ministru, Florin Cîţu şi pe domnul Virgil Popescu, ce se va întâmpla în energie în perioada următoare şi nu s-a luat nicio măsură, dimpotrivă, i-au râs în nas”, a mai declarat preşedintele PSD.

Citește și: VIDEO Dughin, în spital. Fiica sa, ucisă într-un atentat. Rusia pregătește „ceva foarte violent”

Liderul PSD spune că nu sunt tensiuni în coaliţie. ”Eu vă spun ce aud şi eu pe surse şi v-am zic că nici nu mă deranjează măcar. Aşa este în politică. Coaliţia nu se rupe, coaliţia va funcţiona”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Replica PNL

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a respins, luni, la Digi 24 atacurile lansate de Marcel Ciolacu pe tema energiei. Ea a spus că PNL este interesat de asigurarea stabilității coaliției și guvernării și, respectiv, de găsirea de soluții. Gorghiu a susținut că nimeni la Sinaia, unde de altfel au loc întâlniri "firești", nimeni nu a pronunțat numele unor colegi din PSD "în termeni necolegiali".

„Întâlnirea de la Sinaia a fost una firească, între președintele partidului, liderii organizațiilor, aceste întâlniri sunt frecvente. Cineva l-a dezinformat pe președintele Ciolacu. Nimeni din PNL la aceste întâlniri nu a pronunțat numele unor colegi din PSD în termeni care ar putea fi considerați necolegiali. Discuțiile au fost extrem de serioase, constructive, cu mulți experți în energie, am încercat să identificăm soluții. În a doua parte a zilei au fost discuții cu miniștrii PNL din guvern despre prioritățile pentru fiecare minister, astfel încât să știm ce avem de făcut mai departe și cum bifăm jaloane din PNRR sau proiecte din programul de guvernare. Sunt convinsă că se va convinge și domnul președinte Ciolacu că nu ne-a interesat și nu suntem interesați să intrăm în competiție cine jignește sau se victimizează mai mult în public", a declarat Alina Gorghiu.

Întrebată cine e de vină pentru situația din energie, Gorghiu a răspuns: "Nu sunt preocupată să pun degetul pe vinovat. Așteptăm analiza și propunerile grupului de lucru.„Ea a spus că premierul așteaptă de la ANRE analiza privind piața de energie și de la Ministerul Energiei situația programelor de investiții, analize care sunt esențiale pentru a elabora orice scenariu.

„PNL susține măsura plafoanelor așa încât fluctuațiile de preț să fie suportate de la buget, măsură firească în aceste perioade când principalul obiectiv al guvernului e să fie responsabil și să încerce să protejeze cetățenii și companiile de efectele crizelor", a adăugat Gorghiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te