ANALIZĂ Crin Antonescu și Nicușor Dan încearcă să blocheze ascensiunea extremei drepte în România

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.05.2025 - 20:17
Crin Antonescu - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Crin Antonescu - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Nicușor Dan - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Nicușor Dan - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Candidații centriști proeuropeni se luptă pentru locul doi la alegerile prezidențiale din România, încercând să împiedice o victorie a extremei drepte care ar putea destabiliza și mai mult țara membră UE și NATO, se arată într-o analiză Financial Times.

SHARE

Pentru prima dată după căderea comunismului, un politician ultranaționalist de tip MAGA, George Simion, conduce confortabil în sondaje, cu aproximativ 34%. Simion, cunoscut pentru sloganul „Make Romania Great Again” și pentru pozițiile sale anti-UE și anti-NATO, nu atinge pragul de 50% necesar victoriei din primul tur, ceea ce oferă o șansă candidaților centriști în turul al doilea, programat pe 18 mai.

Citește și: Crin Antonescu, replică pentru Nicușor Dan: ”Nu puteți jigni”. Mai mulți candidați au vrut să plece

Centriștii încearcă să blocheze ascensiunea extremei drepte în România

Crin Antonescu, fost senator liberal revenit din retragerea politică în decembrie, candidează susținut de coaliția aflată la guvernare și se află la egalitate în sondaje cu primarul Bucureștiului, Nicușor Dan. Potrivit sondajelor FlashData, Antonescu ar câștiga într-un eventual tur doi împotriva lui Simion.

Antonescu a criticat „populismul și izolaționismul”, avertizând că acestea pun în pericol orientarea pro-occidentală a României. El și-a caracterizat adversarii naționaliști drept „impostori” și „figuri de carton”, incapabili să apere interesele internaționale ale României.

La rândul său, Nicușor Dan a subliniat că orientarea proeuropeană și pro-NATO este „miza principală a acestor alegeri”. Dan a acuzat candidații populiști că „încearcă să-l copieze pe Trump, dar adoptă în România narativele Rusiei” și că s-au opus sprijinirii Ucrainei în timpul războiului.

Potrivit europarlamentarului român Siegfried Mureșan, susținătorii lui Dan vor trece probabil de partea lui Antonescu în turul al doilea, însă invers, susținătorii lui Antonescu ar putea fi mai tentați să-l voteze pe Simion decât pe Dan.

Popularitatea lui Simion a crescut după ce l-a înlocuit pe Călin Georgescu, un politician pro-Putin a cărui candidatură a fost anulată după descoperirea implicării Rusiei într-o amplă campanie de dezinformare. Georgescu, care s-a autointitulat „președinte ales”, este cercetat pentru finanțare ilegală a campaniei și tentativă de subminare a ordinii constituționale în colaborare cu grupuri fasciste.

Nicușor Dan, matematician și activist anticorupție, a avut inițial dificultăți în obținerea susținerii partidelor de guvernământ, dar este sprijinit acum de USR, partidul său de origine.

Antonescu intenționează să restabilească relațiile cu SUA

Antonescu a fost recent ținta unei campanii de defăimare legată de declarații date în tinerețe Securității comuniste despre un prieten care fugise în străinătate. El a precizat că acele declarații erau comune înainte de 1989 și că nu a furnizat informații care să-i pună prietenul în pericol, fapt confirmat și de arhivele oficiale ale Securității.

Dacă va fi ales președinte, Antonescu intenționează să restabilească relațiile cu SUA, afectate după ce administrația Trump a criticat anularea alegerilor anterioare. El a subliniat că România și SUA au interese comune importante, în special în domeniile energiei și apărării.

Analistul politic independent Ion M. Ioniță a subliniat că rezultatul alegerilor rămâne imprevizibil, în special din cauza potențialului mare al votului antisistem, după ce, la scrutinul anterior, Călin Georgescu a obținut mult mai multe voturi decât arătau sondajele.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te