Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg şi-a făcut cunoscută marţi decizia în cazul Tokes vs. România legat de arborarea steagurilor secuiesc şi al regiunii Partium la biroul din Oradea al omului politic de etnie maghiară, prin care admite că a existat o „ingerinţă" din partea autorităţilor române în exercitarea dreptului de liberă exprimare a reclamantului.
Citește și: Submarinul indonezian, găsit după 5 zile: cei 53 de membri ai echipajului, morți
Curtea de la Strasbourg a considerat pe de altă parte că simpla constatare a unei încălcări „"reprezintă în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru eventualele daune morale suferite de reclamant", care solicitase 16.000 de euro ca daune morale.
CEDO a impus totuşi statului român să-i achite lui Laszlo Tokes cheltuieli de judecată în sumă de 2.112 euro, plus impozitele aferente, faţă de cele 2.489 cerute.
Într-o opinie disidentă comună, judecătoarele Iulia Antoanella Motoc şi Gabriele Kucsko Stadlmayer notează între altele că sancţiunea impusă de statul român reclamantului pentru arborarea respectivelor drapele - un avertisment - a fost „cea mai uşoară din cele prevăzute de dreptul intern" şi că aceasta s-a referit la faptul că nu a fost obţinută o autorizaţie pentru amplasarea unui "mijloc de publicitate", fără a fi pus în cauză caracterul lor de simbol al unei minorităţi, apreciind în concluzie că nu a existat o încălcare a articolului 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului privind libertatea de exprimare.