Ce mai votează parlamentarii în pandemie: lege pentru declararea lui Horea, Cloşca şi Crişan martiri

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.06.2020 - 13:19
Execuția lui Horea

Proiectul a trecut săptămâna trecută de Senat, iar dacă este adoptat și de deputați, merge la promulgare la președinte.

SHARE

Camera Deputaților a avut luni, pe ordinea de zi, discutarea unui proiect de lege care propune ca „personajelor istorice Horea, Cloşca şi Crişan” să fie declarați drept martiri şi eroi ai naţiunii române „pentru rolul, curajul, eroismul și sacrificiul lor din timpul răscoalei țărănești din 1784”.

Inițiatorii legii, opt parlamentari PSD și unul de la PNL, au motivat decizia prin faptul că mișcarea condusă de cei trei a avut un important rol în aprofundarea și cristalizarea conștiinței naționale a românilor din Munții Apuseni, „cu serioase implicații în deceniile ce vor urma”.

Proiectul a trecut săptămâna trecută de Senat, iar dacă este adoptat și de deputați, merge la promulgare la președinte.

Legea mai propune și ca ca în fiecare an în data de 2 noiembrie să aibă loc ceremonii ce pot fi marcate de către autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.

Totodată, actul normativ prevede ca autoritățile administrației publice centrale și locale să poată acorda sprijin logistic în vederea organizării și desfășurării programelor și manifestărilor menționate, potrivit Secretariatului General al Guvernului.

Mai mult, conform inițiativei legislative, cu această ocazie Societatea Română de Televiziune (SRTv) și Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) pot include în programele lor emisiuni și/sau aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale au dat aviz favorabil proiectului, cu majoritate de voturi, în timp ce Guvernul a lăsat decizia finală Parlamentului.

Răscoala țărănească din Transilvani, din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă.

Au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național.

A izbucnit la 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.