Ce face în Parlament deputatul condamnat Mircia Chelaru: Ziua Iei și a fruntașilor de la Blaj

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 13.07.2021 - 18:17
Deputatul AUR Mircia Chelaru este dacopat. Foto Facebook Mircia Chelaru
Deputatul AUR Mircia Chelaru este dacopat. Foto Facebook Mircia Chelaru

Generalul în rezervă Mircea Chelaru, în prezent deputat AUR, a fost condamnat, în 2016, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că și-a cumpărat ilegal locuința de serviciu. 

SHARE

Judecătorii l-au obligat  să plătească aproape 93.000 de lei daune materiale faţă de MApN, precum şi peste 850.000 de lei, ceea ce reprezintă foloasele materiale realizate în urma obţinerii locuinţei.

Până să devină parlamentar din partea AUR, generalul Mircea Chelaru a mai fost în 2000 șef al Statului Major al Armatei. Și-a dat demisia din funcție după un scandal pornit de la declarațiile sale conform cărora există „ameninţări la adresa statului român”, a vorbit despre „operaţionalizarea forţelor de supraveghere şi alertă timpurie”, „semnalele de alarmă trase împotriva celor care vehiculează idei anti-statale” sau „devalizarea autorităţii statului roman” etc.

„Uitați-vă ce se întimplă cu modul de interpretare a transferului proprietăţii pădurilor, cum se pune problema învăţămîntului, a autonomizărilor sau a guvernărilor locale, indiferent că este vorba de Dobrogea sau de sudul Craiovei, al Olteniei, unde am auzit că trebuie neapărat făcută o enclavă”, afirma Mircea Chelaru, în 2000, ca șef al Armatei Române. 

Citește și: Legea ce interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, promulgată

În filmul documentar„Dacii, adevăruri tuburătoare”, apărut în 2012, generalul Mircia Chelaru afirma că nu românii se trag din romani, ci o parte din italieni se trag din traci sau că cea mai veche scriere găsită a fost de origine tracă (scrierea tartariană – cu 1.000 ani mai veche decât cea sumeriană).

Preocupat de ordinea în care se depun coroane de flori

În urma alegerilor din decembrie 2020, Mircia Chelaru a revenit în politica românească și în Parlament, ca deputat AUR, după mai trecuse și prin Partidul Conservator al lu Dan Voiculescu. 

În Camera Deputataților, deputatul a participat la 15 inițiative legislative, majoritatea ale AUR. 

Printre acestea se numără un proiect de act normativ privind Ziua Iei și un proiect pentru declararea zilei de 3 mai ca zi de sărbătoare naţională pentru recunoaşterea meritelor fruntaşilor români de la Blaj din 1848.

De asemenea, a semnat o inițiativă pentru modificarea şi completarea privind ceremoniile oficiale, care ar impune, dacă ar fi adoptată de Parlament, ca la momentele oficiale să participe și foștii șefi de stat ai României, președinții Curții Constituționale a României și a Înaltei Curți de Casație și Justiție, membrii birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, senatorii, deputații, membrii Parlamentului European și miniștri. 

De asemenea, se modifică ordinea depunerii coroanelor de flori, astfel încât să intre și deputații și senatorii, ca „reprezentanți ai poporului”. 

Citește și: Fiica lui Șoșoacă, calificată la un festival de la Miami: „Dacă ne impun vaccinarea, rămânem acasă”

Schimbarea votului pentru diaspora

Generalul în rezervă, acum deputat, a mai semnat, alături de colegii săi, și o inițiativă a lui George Simion, co-președintele AUR, pentru modificarea legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin care doresc eliminarea subvențiilor acordate de stat formațiunilor politice. 

„Urmând ca sumele economisite să fie utilizate în scop social, ca primă destinație fiind recomandată infrastructura din domeniul sănătății, acolo unde românii mor în spitale care duc lipsă de investiții”, potrivit documentului. 

Proiectul se află încă la comisii. 

În fine, Mircea Chelaru s-a mai alăturat unei inițiative prin care se modifică legea electorală, astfel încât „votul exprimat în străinătate va putea cântări exclusiv la stabilirea aleșilor din circumscripția statuată pentru de peste hotare”. 

Altfel spus, să se mărească numărul de parlamentari aleși de diaspora. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te