Carmen Dan, explicații în Parlament în legătură cu violențele din 10 august

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.08.2018 - 14:34

Discuții tensionate au loc în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor, marți, în timp ce Carmen Dan este audiată după violențele de la protestele din 10 august. În sala de ședință sunt prezenți parlamentari ai Opoziției, dar și șeful ISU, Raed Arafat și maiorul Laurențiu Cazan.

SHARE

„Aş prefera să încep prin a preciza care a fost rolul şi competenţa ministrului în data de 10 august. Avem toată transparenţa, cu condiţia să respectăm procedura legală. În data de 10 august, în jurul orei 12.00. am fost prezentă la minister pentru că aşa mi s-a părut normal şi aşa cred că trebuie să facă orice manager responsabil într-o situaţie în care structurile ministerului erau implicateîntr-un eveniment de o asemenea amploare.

Iniţial, am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat, despre planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare. Am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul în care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei. Am stat în biroul meu. Tot ce am solicitat - şi colegii mei ştiu asta - a fost să fiu informată.

Citește și: Carmen Dan se spală pe mâini: „Nu am intervenit în coordonarea operativă”

Este firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întâmplă şi am plecat din minister în jurul orei 3 când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim propriile lor trăiri", a declarat Carmen Dan în Comisia de Apărare din Parlament, la începutul ședinței.

„Poate că o să ajungem să vorbim și de gradul de agresivitate al celor care au forțat intrarea în Guvern și a celor care au pus presiune pe jandarmi”, a precizat Carmen Dan.

„Vreau să vă asigur că nu a exista niciun ordin care să indice violența”, declară maiorul Laurențiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.
Carmen Dan a declarat că are loc o anchetă internă în cadrul Jandarmeriei, iar un raport va fi prezentat public la finalul acestei anchete.

Citește și: Carmen Dan dă vina tot pe protestatari pentru violențele din 10 august și face și o gafă

Un deputat din Opoziție a întrebat-o pe Carmen Dan dacă își asumă politic violențele din Piața Victoriei, din 10 august. Ministrul de Interne a evitat însă să dea un răspuns clar la această întrebare.

„Nu cumva vă antepronunțați, nu cumva nu puteți să folosiți un termen clar fără să parcurgeți acest raport, nu cumva ați ieșit din sfera obiectivismului? După ce veți citi acest document sunteți mai îndreptățit să vă pronunțați. Până atunci sunt alte instituții care trebuie să se pronunțe, de exemplu Parchetul”, a răspuns ministrul de Interne.  

Această audiere a venit la solicitarea Opoziţiei, care a cerut de săptămâna trecută audierea tuturor celor responsabili de intervenţia Jandarmeriei la protestul din data de 10 august.

De asemenea, PNL a inițiat și o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, iar alături de PMP și USR, cere comisie de anchetă pentru protestele din 10 august. 

Citește și: Carmen Dan, despre intervenția Jandarmeriei la protest: Nu am ce să-mi reproșez

___________________________________
Foto: (inquam photos) - Octav Ganea

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -