Carmen Dan dă vina tot pe protestatari pentru violențele din 10 august și face și o gafă

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 20.08.2018 - 13:32
Carmen Dan arată presei raportul secret. FOTO: Inquam Photos -Octav Ganea

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, duminica, la nouă zile de la violențele din 10 august, ca protestatarii pașnici ar fi trebuit să se delimiteze de cei violenți, iar jandarmii n-ar mai fi fost nevoiți să intervină în forță.

SHARE

De asemenea, Dan a mai spus și că informarea primită de la serviciile de informații a avut un caracter general, nicidecum că ar fi fost așteptate violențele petrecute la mitingul diasporei. Ministrul de Interne a mai anunțat și că cinci jandarmi “sunt susceptibili” de violențe asupra protestatarilor, in vreme ce sute de persoane au fost identificate ca fiind violente în 10 august. 

Dan a mai spus și ca Ministerul de Interne a realizat un raport al evenimentelor, dar este clasificat, fiind “secret de serviciu”. 

Dan a făcut și o gafa în timpul conferinței, spunând că “legea nu se aplică in mod egal”, ea corectându-de la cateva secunde. 

"Cei care acuza acum desfasurarea evenimentelor din 10 august trebuie sa accepte ca actiunile violente ale unora dintre manifestanti au determinat pierderea caracterului pasnic al manifestatiei si interventia fortelor de ordine. Legea nu se aplica in mod egal pentru toata ... legea se aplica in mod egal jandarmilor, protestatarilor violenti si celor care au instigat", a spus Dan. 

"Pentru ce s-a întâmplat în acea seară, au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut. Trei persoane au fost arestate, două sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de amenzi. Poliţia şi Jandarmeria au lucrat în toate aceste zile pentru găsirea persoanelor violente. De mâine vom începe şi vom merge la parchetele civile şi cu alte sesizări, informaţii, date obţinute în aceste zile. Este un proces dificil să vizualizezi atâtea imagini, 2 TB de filmări în care au fost surprinse persoane violente", a mai spus Dan. 

Ministrul de Interne a mai spus și ca nici una dintre organizațiile care au anunțat protestul nu și-a asumat responsabilitatea, dar și ca in piața au fost ultrași, care însă nu au venit organizat, motiv pentru care nu au putut fi împiedicați sa participe la protest. 

Carmen Dan, primele explicații, după violentele din 10 August. FOTO: Inquam Photos- Octav Ganea 

Ministrul de Interne i-a atacat pe cei care au criticat gafa autoritatilor privind starea jandarmeritei, spunând că și-ar fi dorit ca “Stefania sa iasă din spital in scaun cu rotile” și că jandarmerița a suferit traume psihice. 

„În completarea şi sprijinul activităţilor deja derulate de MAI, după protest am solicitat aceloraşi instituţii, date, informaţii. În legătură cu activarea Centrul Naţional de Ordine Publică, precizeze că informaţiile primite anterior datei de 10 august nu au dat o situaţie de criză care, prin complexitate, să ameninţe situaţia politică, socială, asa cum prevede Hotărârea 1052/2014”, a declarat Carmen Dan. Ministrul Afacerilor Interne a precizat că, din această cauză, nu s-a impus activarea Centrului Naţional de Ordine Publică.

Carmen Dan a precizat că cel care a condus misiunea a fost maiorul Laurenţiu Cazan, care a avut la dispoziţie efective de jandarmi şi din Craiova, Bacău, Constanţa sau Ploieşti.

Ministrul de Interne și-a început discursul cerându-le scuze celor răniți in violente. Amintim ca 452 de persoane au fost rănite, din care circa 35 de jandarmi. De asemenea, la Parchetul General au fost înregistrate 291 de plângeri penale fata de abuzurile din 10 august. 

Cine sunt protestatarii pe care MAI îi acuză de instigare la violențe 

Carmen Dan a mai declarat că Mălin Bot și Ovidiu Grosu sunt printre manifestanții care, „înainte de protest, instigau oamenii să fure armele jandarmilor și să îi împuște în cap”. 

„Subiecte ale unor verificări de natură penală sunt și alți protestatari, care, deși s-au declarat pașnici, au fost printre cei mai vocali instigatori la violențe, Mălin Bot sau Ovidiu Grosu, cei care înainte de protest instigau oamenii să fure armele jandarmilor și să îi împuște în cap”, a spus Dan. 

Totuși, respectiva declarație a lui Carmen Dan nu se regăsește în transcrierea publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne

Malin Bot a respins acuzatiile aduse de ministrul de Interne si a anuntat ca o va da in judecata pe Carmen Dan. 

Slide-ul prezentat de Ministerul Afacerilor Interne 

Manipulările găsite de MAI 

Carmen Dan a citi și o lista de “fake news” cu care Ministerul de Interne susține ca s-a confruntat: 

1: Jandarmeria a foast trimisă la frontieră pentru a împiedica oamenii să intre în ţară şi să vină la protest. 

 2: Au fost oameni în căruciorul cu rotile pentru a ataca oameni. Imaginile arată clar că o femeie s-a aruncat din cărucior, iar un alt protestatar in cărucior a vrut sa fure arma unui jandarm.

3: Un medic pensionar a fost bătut cu bestialitate, deşi nu a făcut nimic. În realitate, acesta a atacat jandarmii. Motivul pentru care nu a avut pumnii raniti este ca avea mâneci lungi.

Foto: Inquam Photos- Octav Ganea

4: Au fost folosite substanţe interzise care pot provoca moartea în trei săptămâni.  

5. În piaţă au fost doar manifestanţi paşnici, pe care jandarmii i-au atacat cu gaze. 

6: Cei doi jandarmi au fost lăsaţi special în urmă pentru a fi agresaţi de manifestanţi.  

7: S-a lansat ideea minicinoasă că tânăra nu a fost internată, ci s-a întors în piaţă pentru a bate protestatari. 

8: Au fost distribuite imagini din alte ţări, cu un poliţist american care loveşte o femeie culcată la pământ.

9: Jandarmeria a mobilizat forţe din 14 judeţe. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te