Care sunt mișcările de trupe din PSD. Taberele și potențialii câștigători

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.06.2019 - 09:37
Aparent, strânși uniți în jurul liderului Dăncilă/FOTO: hotnews.ro

Pesediștii au multe probleme de rezolvat. Printre acestea se numără validarea portofoliilor rămase vacante în Guvern, stabilirea datei congresului dar și cine și cum revendică puterea în PSD, susține Hotnews.

SHARE
Sursele de la vârful PSD au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul partidului există mai multe teme de dezbatere în această perioadă. Potrivit surselor citate, problema care trebuie rezolvată rapid este numirea celor trei miniștrii la Justiție, Românii de Pretutindeni și Fonduri Europene. Refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-l numi pe Titus Corlățean a creat noi discuții in interiorul PSD. 
O eventuală nouă propunere urmează să fie tranșată în ședința Comitetului Executiv programată vineri, 7 iunie. 
De asemenea, în partid se discută despre o remaniere a Guvernului mai largă, dar acest lucru ar fi posibil după votul pe moțiunea de cenzură anunțată de opoziție, susțin surse de la vârful PSD. Nume ca Petre Daea, Carmen Dan, Ecaterina Andronescu, Anton Anton (ALDE), dar și Teodor Meleșcanu (ALDE) se află pe lista remaniaților.
O altă problemă care urmează să fie tranșată în PSD la ședința CEX-ului este stabilirea datei congresului. Aici taberele sunt împărțite. O parte dintre social-democrați doresc două congrese: unul care să fie organizat rapid la sfârșitul lunii sau undeva în septembrie și în care să se schimbe statutul partidului și să se stabilească candidatul la prezidențiale. Actuala conducere a PSD - Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu - susțin această variantă și pledează pentru organizarea celui de-al doilea congres în care să se stabilească alegerea unei noi conduceri, undeva în toamnă. 
Potrivit surselor citate, tandemul Dăncilă-Stănescu dorește să propună organizarea de alegeri în toate filialele PSD din țară, pentru a avea șanse mai mari la congresul pentru alegerea noii conduceri a PSD. Mai exact, schimbarea oamenilor lui Dragnea din fruntea filialelor cu unii fideli actualei conduceri interimare ar menține controlul asupra puterii în partid și ar crește șansele impunerii unui șef de partid agreat de tandemul Dăncilă -Dragnea. Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici sunt numele vehiculate în interiorul partidului ca posibili candidați la șefia PSD. 
De partea cealaltă, se poziționează fidelii lui Liviu Dragnea, care vor organizarea cât mai rapidă a unui congres al partidului și alegerea unei noi conduceri. Miza organizării rapide a unui congres constă că faptul că liderii de organizații sunt cei impuși de Dragnea și ar putea vota rapid o conducere care să mențină continuitatea. De altfel, Lia Olguța Vasilescu este liderul desemnat de Dragnea de a conduce partidul și ar intenționa să candideze la un eventual congres organizat rapid, potrivit Hotnews.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te