Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu nu au votat Codul Penal

DE Petre Bădică | Actualizat: 06.07.2018 - 10:46
Foto Inquam Photos/Bogdan Buda

Partenerul de coaliției a lui Liviu Dragnea a absentat de la votul pentru modificarea Codului Penal din Senat.

SHARE

Tăriceanu a fost unul dintre cei mai aprigi și vocali denunțători ale așa ziselor abuzuri din justiție. Pentru acest motiv declarat, partidul pe care îl conduce ALDE alături de PSD au  masacrat Codul Penal prin numeroase prevederi în favoarea infractorilor. Doar că, surpriză, Tăriceanu nu a vrut să îi rămână numele pe lista celor care au votat modificările la Codul Penal și a lipsit de la sedința de marți. Același lucuru la făcut Teodor Meleșcanu, senator ALDE.


Pe data de 3 iulie Senatul a votat Propunere legislativă privind punerea în acord a prevederilor Legii nr.286/2009 privind Codul penal cu deciziile Curţii Constituţionale, Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Au fost prezenți 8 senatori ALDE care au votat pentru, în contextul în care partidul are 12 senatori. Nu au fost prezenți, potrivit senat.ro, chiar liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, a absentat și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. 

Cea mai importantă modificare a codului penal este cea privind abuzul în serviciu, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei și numai dacă cel acuzat a obținut foloase materiale necuvenite doar pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. 

Principalul beneficiar al acestei noi definiții a abuzului în serviciu îl salvează de condamnarea la închisoare pe liderul PSD Liviu Dragnea. 

„Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă", se arată în amendamentul PSD adoptat de comisia Iordache și adoptat miercuri de Camera Deputaților, care este for decizional. Legea va merge la președinție, pentru promulgare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te