„Prezenţa parlamentarilor la locul de muncă este fundamentală pentru (re)câştigarea încrederii cetăţenilor în cea mai importantă instituţie a democraţiei. Din păcate, în prezent cota de încredere în Parlament este mult prea mică - mai puţin de un român din 10 are încredere în Parlament. Proiectul îşi are originile într-o iniţiativă cetăţenească din 2015 (i74), pe care am lansat-o împreună cu mai mulţi colegi din Fundaţia CAESAR", afirmă Burduja într-un comunicat de presă.
În expunerea de motive, el subliniază că „fenomenul absenteismului deputaţilor şi al senatorilor de la locul de muncă reprezintă o problemă pentru forul legislativ al României şi necesită o înăsprire a sancţiunilor pentru a impune o disciplină şi un mod de lucru productiv pentru parlamentarii români".
Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.
Legea prevede, în prezent, că „neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepţia motivării absenţelor".