Bugetul pe anul 2019, adoptat de Parlament fără modificările cerute de Iohannis

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.03.2019 - 15:33
Foto Inquam Photos/George Călin

Bugetul a trecut de Parlament nemodificat, deși șeful statului a cerut să fie refăcute calculele, deoarece guvernul nu ar avea atât de mulţi bani.

SHARE

Miercuri, parlamentarii au votat, cu 245 de voturi „pentru” și 114 „împotrivă”, să-i trimită președintelui legea sub aceeași formă pe care Klaus Iohannis o reclamase inițial.

Citește și Klaus Iohannis cere reexaminarea legii bugetului de stat pe 2019

Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au respins, inițial, cererea de reexaminare a legii bugetului, așadar bugetul pe anul 2019 va intra în dezbaterea plenului exact așa cum a fost trimis șefului statului de prima oară. Dezbaterile în comisii au durat mai puţin de o oră.

De altfel, ședinţa a început cu o dispută între social-democraţi şi liberali cu privire la discuţiile generale asupra proiectului, potrivit Digi24Senatorul liberal Florin Cîţu a cerut ca înainte de discutarea amendamentelor să existe o dezbatere generală de câteva minute.

În replică, preşedintele Comisiei de buget de la Senat, social-democratul Viorel Arcaş, a susţinut că nu au ce să dezbată. „Ce dezbateri? Am trimis-o la CCR, venită înapoi, avem aceleaşi motive în afara celor de neconstituţionalitate. Nu avem ce dezbate”, a declarat Arcaş.

Citește și Iohannis: Lipsesc 1,4 miliarde de lei pentru acoperirea pensiilor pe 2019

Liberalul Iulian Huţucă a intervenit, precizând că lipsa de dezbatere şi de transparenţă „adânceşte prăpastia între societate şi stat”.

„Lipsa de dezbatere şi de transparenţă adânceşte prăpastia între societate şi stat şi ar trebui cumva să avem dreptul de a obţine informaţii, libertatea de gândire şi exprimare, libertatea de a te opune şi de a gândi diferit. De ce să încălcăm o cutumă parlamentară care permite o dezbatere generală pe orice fel de subiect?”, a menţionat Huţucă.

De asemenea, deputatul ALDE Varujan Vosganian a cerut dezbateri generale pe cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis în cazul legii bugetului pe 2019.

Preşedintele Comisiei de buget de la Senat, Viorel Arcaş, a refuzat solicitarea de a face la începutul şedinţei dezbateri generale. „Aveţi amendamente pe punctele solicitate de preşedinte, conform Regulamentului nu putem face în afara celor solicitate, (...) au fost depuse amendamente, să vedem atunci cine susţine, unde se încadrează”, a arătat Arcaş.

Citește și Iohannis: Am decis să promulg legea asigurărilor sociale pentru ca pensionarii să nu sufere 

Anterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea prin care au fost modificate plafoanele, la scurt timp după ce fuseseră aprobate. Modificarea legii plafoanelor a fost necesară după ce Parlamentul a aprobat un amendament vizând creşterea alocaţiilor copiilor, deficitul crescând, astfel, de la 2,55 la sută, la 2,76 la sută.  

Executivul a adoptat, marţi, în şedinţa de Guvern, o Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori fiscal-bugetari pe anul 2019, necesară pentru adoptarea Legii bugetului de stat pentru 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te