Sindicatele din Senat și Camera Deputaților reacționează după plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare. Acuză riscuri grave de sănătate și solicită eliminarea antenelor de pe clădirea Parlamentului.
Bugetarii, revoltați că li se plafonează sporul de antenă: „Dați jos antenele de pe Casa Poporului”
Bugetarii care lucrează în Parlament s-au enervat că li s-a plafonat la 300 de lei brut sporul pentru condiții vătămătoare, cunoscut în spațiul public ca „sporul de antenă”.
„Ori plafonați radiațiile, ori dați jos antenele!”, se arată într-un comunicat comun semnat de Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari (SFPPSR), Sindicatul Personalului Contractual (SPCSR) și Sindicatul Şoferilor din Senat, potrivit Antena 3.
Revolta bugetarilor cu spor de antenă: „Nu este un moft bugetar, ci un drept câștigat”
Sindicaliștii spun că măsura Guvernului este „cinică” și „lipsită de fundament real”, susținând că existența radiațiilor periculoase a fost demonstrată prin analize tehnice avizate metrologic.
Citește și: Ce sporuri se iau la guvern, Senat, Cotroceni, ministere? 10.000.000€ doar la ministerul muncii
„Acest spor nu este un capriciu financiar, ci un drept fundamental, câștigat pe baza unei expertize tehnice care a confirmat niveluri alarmante de radiații electromagnetice, mult peste limita maximă admisă”, spun angajații Parlamentului, care acuză autoritățile că tratează cu superficialitate riscurile profesionale reale.
În comunicat, funcționarii susțin că au fost semnalate „numeroase cazuri de cancer” în rândul angajaților, unele cu „final tragic”, pe care le asociază cu expunerea zilnică la radiațiile emise de antenele și echipamentele de pe clădire.
„Expunerea nu este ocazională, ci constantă. Antenele de pe etajele 9-10 și terasă funcționează permanent, generând câmpuri electromagnetice de la echipamente militare, informative și comerciale”, avertizează aceștia.
Citește și: VIDEO. Ilie Bolojan: „Avem un număr mare de sporuri”. Ce se întâmplă cu TVA și impozitele?
Un raport emis în noiembrie 2023 de INCDPM „Alexandru Darabont” din București identifică cinci factori de risc profesional în clădirea Parlamentului și recomandă acordarea sporului pentru condiții vătămătoare.
Sindicate cer soluții aberante
Sindicatele cer „demontarea imediată a tuturor antenelor de comunicații și a echipamentelor care generează câmpuri electromagnetice”. În cazul în care acest lucru nu este posibil, solicită ca nivelul de emisii să fie „plafonat echivalent la suma de 300 de lei brut”.
„Facem apel la responsabilitate instituțională pentru viața angajaților și transparență în luarea deciziilor care privesc sănătatea noastră și buna funcționare a Senatului României. Cerem măsuri reale, nu soluții de fațadă și de marketing politic”, mai transmit reprezentanții personalului parlamentar.
Așa-numitul „spor de antenă” a fost frecvent criticat în spațiul public ca fiind un privilegiu nemeritat al bugetarilor. În realitate, el este încadrat juridic drept „spor pentru condiții vătămătoare”.
Recent, Guvernul a decis plafonarea acestui spor la valoarea de 300 de lei brut, în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare.