Bolojan i-a supărat pe artiști: vrea să-i treacă pe contracte pe perioadă determinată

DE Mircea Marian | Actualizat: 12.05.2021 - 13:32
Bolojan în ședința CJ Bihor Foto: Facebook

Val de revoltă în rândul artiștilor din Bihor, dar și din țară, după ce președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că vrea să-i treacă pe artiștii plătiți din fondurile acestui consiliu pe contracte pe perioade determinate.

SHARE

Bolojan le-a spus de luni actorilor că vrea să-i treacă pe contracte limitate în timp. 

În plus, acesta ar plănui şi o unificare a instituţiilor de cultură din Oradea - Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti (care deja ar avea o bună parte din actori angajaţi pe perioadă determinată) şi Filarmonica de Stat. 

Citește și: Au apărut bancuri cu Loredana: Oriunde mă atingi, îmi dai la operație

Noua instituţie ar fi una mai eficientă economic, căci unele departamente ar fi comune, precum administraţia, contabilitatea, arhiva şi partea tehnică. În plus, susține Bolojan, contractele limitate în timp ar fi o practică în tot spațiul UE. 

Bolojan le-ar fi spus artiştilor că îşi doreşte mai multe evenimente culturale în Oradea (concerte, spectacole de teatru), inclusiv în aer liber şi mai ales în lunile de vară, când publicul este format atât din localnici, cât şi din turişti. Totodată, în noua variantă de funcţionare, directorii şi managerii ar trebui să îndeplinească nişte criterii în ceea ce priveşte activitatea trupelor pe care le conduc, inclusiv să mărească veniturile proprii. 

Bolojan i-a supărat pe artiști

Actorii locali au reacționat dur.

“Am putea vorbi mult mai mult despre nocivitatea acestei decizii, dar cred că cine a vrut să înţeleagă a înţeles. Apelăm la judecata dumneavoastră, stimaţi consilieri, şi vă solicităm intervenţia atât dumneavoastră, cât şi publicului orădean, care ştim că ne iubește, pentru a stopa acest tertip de schilodire a culturii orădene. Dezvoltarea culturală a acestui oraş depinde de noi toţi. Dreptul la cultură este un drept fundamental“, se arată într-o scrisoare deschisă a actorilor Teatrului Regina Maria către consilierii județeni. 

Și Dan Perjovschi l-a criticat pe Bolojan (N.Red: postarea este prelaută fără nicio modificare): “a gasit Bolojan salvarea bugetului judetean... dupa ce-a ras biblioteca de cartier acum comaseaza teatrele cu filarmonica. Exact la cultura se pierd banii cei multi ha ha ha.... Eu nu zic sa nu se faca reforme in institutiile de cultura (vezi managementul catastofal in cele o mie de teatre din Bucuresti devoalat de Cristina Modreanu) si nu zic sa nu se ia la analiza bibliotecile (acolo unde pare ca se freaca menta la greu) dar astea sa fie marile faclii calauzitoare ale politicii economice liberale?“.

Citiți și: USR pierde subprefectul de Alba la două luni de la numire. Acesta și-ar fi falsificat diploma

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te