Până în 1990, Dumitru Chiriță, născut la Tărtășești, în Dâmbovița, era un banal electrician la IDEB - distribuția de energie din Capitală. Terminase liceul - pe care nu precizează unde l-a făcut, în biografia sa de pe site-ul Camerei Deputaților.
Ulterior, Chiriță susține că ar fi făcut Dreptul la Universitatea Titu Maiorescu, dar nu precizează în ce an a intrat acolo și când a absolvit.
Chiriță a ajuns însă, în 1990, președinte al unui sindicat influent, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "Univers", iar din 1996 a fost vicepreședinte la Blocul Naţional Sindical.
În 2000, a fost adus în PSD de un alt lider sindical, Miron Mitrea, și tot atunci Chiriță a ajuns parlamentar.
Între 2004 și 2008, electricianul din Tărtășești a fost plasat în funcția de vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Presa a scris despre Dumitru Chiriţă, în 2011, că era „creierul” unei afaceri derulate prin societăţi înfiinţate de lideri sindicali. Aceasta viza contracte Electrica de 25 de milioane de euro obţinute de firmele Alt Univers Company 2002 SA şi Sindserv SA, care erau în acel moment controlate de Adolf Murelan şi Dumitru Chiriţă, preşedinte, respectiv preşedinte executiv ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate – Univers, potrivit unei investigaţii derulate de România Curată. Practic, prin această manevră, liderii sindicali erau acţionari, angajatori, controlând şi sindicatul propriilor angajaţi, potrivit sursei citate.
În toamna lui 2017, regimul PSD-Dragnea l-a promovat în fruntea ANRE, unde câștigă un salariu uriaș. În anul fiscal 2018, el declarat venituri salariale de aproape 620.000 de lei/ an, iar în 2019 acestea au ajuns la 680.000 de lei, o majorare de circa 10%.
În vara lui 2020, un articol de pe site-ul asociatiaenergiainteligenta.ro, îl acuza că a favorizat importatorii de gaze în detrimentul producătorilor autohtoni din domeniu.
Acum, un deputat USRPLUS, Cristina Prună arată că ANRE nu a informat clienții rețelelor de energie în legătură cu liberalizarea pieței.
“ANRE a avut la dispoziție întregul an 2020 pentru a face cunoscută liberalizarea din viitorul apropiat, însă prima informare oficială a venit abia în 15 decembrie 2020. Pe parcursul anului ANRE nu a desfășurat nicio campanie de informare a clienților, deși diseminarea de informații complete realizată în timp util face parte din obligațiile autorității cu privire la liberalizarea pieței de energie, stabilite prin OUG 1/2020. Consumatorii au fost informați mai degrabă de companii, decât de autorități.