Ministrul Muncii Marius Budăi, pe locul 16 în iulie, a urcat spectaculos pe locul al şaselea. Alţi miniştri care au urcat în top sunt cel al Energiei, Virgil Popescu, şi cel al Agriculturii, Petre Daea, în timp ce titularii de la Finanţe, Externe şi Mediu au pierdut câteva poziţii, conform „Barometrului vizibilităţii miniştrilor”, realizat de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.
Premierul Ciucă, în pole position
Prim-ministrul Nicolae Ciucă are 18.369 de menţiuni în presa scrisă şi online, în contextul declaraţiilor din mai multe şedinţe de Guvern în care a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice evoluţia preţului la energie, a făcut precizări referitoare la gradul de umplere a depozitelor de gaze, a comentat aprobarea legilor justiţiei în Guvern, exprimându-şi speranţa că MCV va fi ridicat şi că vom intra în Schengen, a făcut afirmaţii referitoare la remaniere şi a comentat pe tema propunerii PSD de mărire a salariilor şi pensiilor de la 1 ianuarie.
Pe poziţia a doua în top, cu peste 7.600 de menţiuni, se află ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, al cărui vârf de vizibilitate este dat în principal de declaraţia prin care a îndemnat toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia pentru iodura de potasiu, ceea ce a creat panică, dar a generat şi critici din partea adversarilor politici şi a necesitat noi precizări din partea sa. De asemenea, vizibilitatea ministrului a fost dată şi de afirmaţiile privind finanţarea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova, evoluţia cazurilor de COVID, dar şi de anunţul potrivit căruia sezonul gripal ar putea fi unul mai serios anul acesta.
Locul al treilea în top îi revine ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, care a a avut cele mai multe menţiuni în contextul evaluării stadiului în care se află şcolile în perspectiva începerii anului şcolar, al precizărilor referitoare la admiterea la liceu, la plagiate şi la învăţământul universitar, dar şi al discuţiilor generate de remarcile sale referitoare la şcolile cu toaleta în curte.
Cîmpeanu este urmat de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, cu peste 5.000 de apariţii în presa scrisă şi online, cele mai multe fiind înregistrate odată cu semnarea de către CNAIR a contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului 3, Cornetu-Tigveni, din Autostrada Sibiu-Piteşti, dar şi cu anunţul privind începerea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia a trei loturi din autostrada Sibiu-Făgăraş. Ministrul Transporturilor a mai avut şi o conferinţă de presă în care s-a referit la situaţia Metrorex, precum şi la opţiunile în cazul eliminării taxei de pod de la Cernavodă
Ministrul Energiei Virgil Popescu, şi el cu peste 5.000 de menţiuni, este pe poziţia a cincea, după ce în iulie a fost pe locul 8, vizibilitatea fiindu-i dată de declaraţiile referitoare la gradul de umplere al depozitelor de gaze naturale, anunţul privind iniţierea unei moţiuni simple împotriva sa de către USR, afirmaţiile privind valoarea copmpensaţiilor pentru facturile la energie, preţul facturilor la energie electrică şi gaze, de comentariile sale privind o eventuală remaniere.
Budăi a urcat de pe 16 pe 6, Daea, de pe 11 pe 7
Următorul în top este ministrul Muncii, Marius Budăi, în urcare de pe locul 16 în luna iulie, în principal datorită numeroaselor declaraţii referitoare la creşterea salariului minim şi a pensiilor de la 1 ianuarie.
Ministrul Agriculturii Petre Daea trece de pe locul 11 în luna iulie pe locul 7 în top după ce a făcut mai multe declaraţii privind recoltele afectate de secetă, cantitatea de grâu recoltată, dar şi după ce a apărat preţurile cerute de cultivatorii de legume.
"Eu la legume am un preţ al respectului. Petre Daea se opreşte acolo unde vine un legumicultor şi se duce la el. Îi spun, nu alege, că ştiu cum se fac, cu câtă greutate. Cât îmi cere, atât îi dau. Ştiţi de ce? Pentru că e o muncă extraordinară”, a afirmat ministrul.
Locul 8 revine ministrului Familiei Gabriela Firea, care urcă o poziţie faţă de luna iulie, cu 2.844 de menţiuni, în contextul disputei cu primarul Capitalei Nicuşor Dan pe tema reparaţiilor şi mentenanţei la acoperişul Arenei Naţionale, dar şi al discuţiilor privind candidatura sa la prezidenţiale.
Cu un număr de menţiuni cuprins între 2.251 şi 2.033, sunt ministrul Mediului Tanczos Barna, ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş şi ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Miniștrii Turismului, Economiei și Culturii, pe ultimele locuri
Pe următoarele poziţii, având între 1.967 şi 1.044 de apariţii în presa scrisă şi online, se află ministrul Finanţelor Adrian Câciu, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul de Interne Lucian Bode, ministrul Dezvoltării Attila Cseke, ministrul Sportului Eduard Novak, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.
Pe ultimele locuri, cu sub 1.000 de menţiuni, sunt, în ordine, ministrul Turismului Daniel Cadariu, ministrul Economiei Florin Spătaru şi ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu.