AUR, proiect de lege prin care să limiteze starea de alertă la doar trei luni

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.04.2021 - 12:35
AUR, proiect de lege prin care să limiteze starea de alertă la doar trei luni. Foto Lilian Scripnic
AUR, proiect de lege prin care să limiteze starea de alertă la doar trei luni. Foto Lilian Scripnic

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că a depus un proiect de lege prin care limitează starea de alertă la doar trei luni. În prezent, starea de alertă este activă în România din mai anul trecut.

SHARE

AUR susține că măsurile de restricționare a circulației impuse de Guvern, în condițiile stării de alertă, ar fi abuzive și vrea să limiteze posibilitatea pentru autorități de a impune măsuri de protecție împotriva COVID-19. 

Citește și: Numărul cazurilor de COVID-19 ar putea creşte în pofida vaccinărilor, avertizează cercetătorii

„Alianța pentru Unirea Românilor și-a manifestat solidaritatea față de românii care au protestat, în ultimele zile, față de restricțiile abuzive impuse de actualul guvern în timpul pandemiei. Drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor din țara noastră au fost călcate în picioare vreme de 13 luni – din care 2 luni în timpul stării de urgență și 11 luni în timpul stării de alertă.

Pentru ca nici Cîțu, nici Arafat și nimeni din actualii sau viitorii guvernanți să nu mai poată restrânge la nesfârșit drepturile și libertățile cetățenilor prevăzute în Constituție, am decis să modificăm legea care le permite acest lucru.

În baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, starea de alertă, instituită prima oară în 15 mai 2020, a fost prelungită de 10 ori, de fiecare dată cu 30 de zile”, a anunțat deputatul AUR Lilian Scipnic, într-un comunicat de presă. 

Parlamentarul a menționat că va depune proiectul de modificare a legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, adoptată în mai anul trecut, astfel încât  restrângerea unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale să poată fi dispuse pentru o perioadă de maxim de 90 de zile de la instituirea stării de alertă.

Citește și: Pandemia, în faza dramatică la Iași. Medic: Se moare de COVID la uşa ATI

„Deci, după 3 luni, sub umbrela stării de alertă, Guvernul va putea lua doar măsuri excepționale de management, de organizare, nu de restrângere a drepturilor și a libertăților cetățenilor.

Va putea organiza, de exemplu, spitalele, sistemul de intervenție în situații de urgență, testarea, vaccinarea, va putea achiziționa prin proceduri speciale echipamente medicale și medicamente, dar nu ne va mai putea restrânge dreptul la educație, la muncă, la circulație, libertatea de întrunire și asociere, de exprimare etc.”, susține Lilian Scripnic. 

AUR face apel la Constituția României, care stipulează că exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru situații speciale, inclusiv pentru apărarea sănătății publice.

În schimb, consideră că în acest moment nu ne mai aflăm într-o situație excepțională și nu mai e un  risc pentru sănătatea publică. 

Inițiativa vine în condițiile în care România se află în valul 3 al pandemiei de coronavirus, care a adus o nouă creștere a numărului de infectări, al pacienților internați la ATI și al deceselor celor cu COVID-19.

Citește și: Nou vârf COVID la ATI: 1.466 de pacienți critici și 196 de decese

„Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie însă să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.

Această soluție este solid susținută de jurisprudența CCR care susține că esența legitimității constituționale a restrângerii exercițiului unui drept sau al unei libertăți este dată de caracterul excepțional şi temporar ai acesteia”, susține Lilian Scripnic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te